Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 17:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/poddbok-stoppas-efter-plagiatanklagelser/

Kultur

Poddbok stoppas efter plagiatanklagelser

Arkivbild Foto: Kallestad, Gorm

Förlaget Bookmark stoppar tillfälligt boken ”Svenska mordhistorier”, som baseras på podcasten med samma namn. Det har uppdagats att skribenterna har plagierat flera nyhetsartiklar och blogginlägg om olika uppmärksammade mordfall.

TT Text

Tilltaget uppmärksammades först av journalisten Jack Werner, som upptäckte ett stycke taget från en artikel från TT i den nyutgivna boken. Enligt SVT:s granskning har ”Svenska mordhistorier” ordagrant återgett blogginlägg och artiklar från bland andra Aftonbladet och Expressen och presenterat materialet som sitt eget i såväl bok som podd.

Nu stoppar förlaget Bookmark distributionen av boken.

”Vi har sedan i morse informerat vår distributör att för tillfället avbryta all försäljning av boken tills vi kunnat sätta oss in ordentligt i vad som har hänt”, skriver förlagschefen Claes Ericsson till Kulturnyheterna.

– Det är väldigt tråkigt, samtidigt som jag förstår att de måste göra så här just nu, säger Sebastian Krantz, podcastens programledare och ansvarige utgivare, till TT.

Sponsorn Comhem uppger för SVT att man avbrutit samarbetet med podden och Akademibokhandeln och Bokus att man tar boken ur sortimentet.

”Svenska mordhistorier” görs av Sebastian Krantz tillsammans med företaget Bauer Media. Krantz uppger att han inte längre själv skriver manus utan att man sedan en tid tillbaka anlitar frilansskribenter som gör research och skriver grundtexten.

– I vissa fall har det varit helt medvetet och en blåsning mot oss också, då skribenter har sagt att man skrivit manuset själva fast man inte har gjort det. I vissa fall har man inte haft koll på vad som gäller. Vi försöker reda ut alla frågetecken nu. Det här ska inte ske, säger Sebastian Krantz.

Vad har ni vidtagit för åtgärder?

– Vi går igenom och kikar om det skulle finnas några frågetecken med den skribent som skrivit flest manus de senaste två åren. Vissa manus är även kladdar som vi fått sedan lång tid tillbaka och som använts till nya manus, så allt går inte att spåra.