Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/poeten-gosta-agren-ar-dod/

Böcker

Poeten Gösta Ågren är död

Gösta Ågren
Gösta Ågren Foto: Paschinsky Studio

Poeten, författaren och DN-medarbetaren Gösta Ågren har avlidit, meddelar hans förlag.

Ågren skrev ett fyrtiotal verk sedan debuten 1955 som 19-åring med diktsamlingen ”Kraft och tanke”. Det var också poesi som var hans huvudsakliga värv, även om han också var verksam som filmregissör och journalist. För diktsamlingen ”Jär”, den första delen i trilogin med samma namn, vann han Finlandiapriset, Finlands motsvarighet till Augustpriset, 1989. 

Han tilldelades många andra litterära priser och utmärkelser, som Dan Andersson-priset, Pro Finlandia-medaljen och Svenska Akademiens Bellmanspris.

För Dagens Nyheter skrev han bland annat krönikor.

Ågren var produktiv fram till slutet, hans senaste verk ”Dikter och slutsamtal” utkom tidigare i år.

Gösta Ågren blev 83 år gammal.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt