Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/poeten-och-forfattaren-les-murray-ar-dod/

Kultur

Poeten och författaren Les Murray är död

Les Murray Foto: Johan Berglund

Den australiske poeten och författaren Les Murray är död, skriver The Guardian. Murray, som kanske var främst känd som poet, blev 80 år gammal och avled efter en tids sjukdom.

Rätta artikel

Murray gav ut närmare 30 böcker varav flera finns översatta till svenska, och hans senaste diktsamling kom ut i fjol. I ett uttalande skriver hans förlag att Murray skapade ”en plats där det australiska språket både bevaras och förnyas” och att man sörjer hans gränslösa kreativitet men också hans person:

”Les var otroligt rolig och alltid sin egen man. Han kunde prata med vem som helst, var oändligt nyfiken och en person med enorm integritet och intelligens.”

Les Murray nämndes ofta i Nobelprissammanhang som en möjlig kandidat till litteraturpriset. 2015 var han exempelvis förläggaren Dorotea Brombergs stora favorit.

– Han är utan tvekan en av världens största och mest originella diktare. Hans poesi är fylld av Australiens färger och dofter, men även av starka skildringar av utanförskap och djup medmänsklighet, sade hon till TT då.