Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/polisen-satsade-350000-kronor-pa-ny-strategi-med-influerare/

Kultur

Polisen satsade 350.000 kronor på ny strategi med influerare

Foto: Bertil Ericson/TT

Polisen betalade tolv influerare närmare 15.000 kronor per Instagrambild. Syftet var att nå nya målgrupper och locka fler att söka till polisutbildningar. ”Vi har jättetuffa krav på oss att det ska bli mer poliser”, säger Lena Glennert, kommunikationsstrateg på polisen.

Rätta artikel

Som DN tidigare rapporterat har populariteten för så kallad ”influencer marketing” ökat även bland offentligt finansierade myndigheter. Flera av landets största städer och kommuner har börjat använda sig av influerare i sociala medier för att marknadsföra platserna som resmål. 

Även flera andra myndigheter använder sig av strategin, däribland Polismyndigheten som samarbetat med influerare i sin rekryteringskampanj för att få fler att söka till polisutbildningen, något även Breakit rapporterat om på tisdagen. Första gången strategin prövades var i november, berättar kommunikationsstrategen Lena Glennert.

– Målgruppen vi försöker nå är 18- till 35-åringar, med extra fokus på kvinnor och personer med utländsk bakgrund. Det är en svår målgrupp att nå, och då måste vi hitta nya sätt att komma i kontakt med de här personerna, säger Lena Glennert.

Polisen tog hjälp av en extern mediebyrå för att inleda samarbeten med tolv influerare. Enligt Glennert betalade man totalt 350.000 kronor för sammanlagt 24 inlägg i sociala medier, i första hand på Instagram, där influerarna på olika sätt fick tipsa om polisutbildningarna.

– Vi valde ut tolv personer som vi tittade noga på, inom ett antal kategorier som vi tänkte skulle nå ut bra till v3år målgrupp: träning och hälsa var ett spår, och även det som kallas livsstil. Vi kollade mycket vad de gör för typ av inlägg och om vi skulle passa i deras innehåll, säger Lena Glennert.

Hon berättar att influerarna fick frihet att göra inlägg på sitt personliga sätt, men att det samtidigt var viktigt att det skulle framgå att inläggen lades upp i samarbete med polisen. Influerarna skulle göra två inlägg, länka till polisens hemsida, samt godkännas av myndigheten.

– Det är ganska styrt men ändå fritt. Vi har ett visst inflytande, både vilka influerare vi väljer och att vi fick se deras inlägg så att det inte blev något konstigt, säger Lena Glennert, som berättar att ett inlägg fick göras om då det inte ansågs hålla tillräckligt hög kvalitet.

– Vi valde inte de största eller dyraste influerarna, utan vi gick ned några nivåer. Det viktigaste var att de nådde rätt i målgruppen, och vi hade en räckvidd på nästan en miljon i målgruppen 18 till 35 år.

Vad har ni sett för resultat?

– Det är jättesvårt att säga, eftersom det var en aktivitet bland flera i kampanjen. Men det vi kunde se, som var kul och positivt, var att det skapades ett stort engagemang. Jättemånga av influerarnas följare kommenterade, och tyckte att det var ett positivt samarbete.

Inom annonsbranschen pågår, som Sveriges Radio Ekot rapporterat, en diskussion kring hur företag ska kunna kontrollera att de influerare man arbetar med har genuina följare, och att siffrorna för räckvidd stämmer. Enligt Lena Glennert har polisen, som inte tidigare har erfarenhet av liknande influerarsamarbeten, här i mångt och mycket förlitat sig på mediebyråns kunskap i frågan. 

– För oss är det här ett ganska nytt sätt, men det här är sådant byrån vi tog hjälp av har stor kunskap om. I hela kampanjen har vi gått mycket på räckvidd, framför allt under inledningen, för att vi vill nå så många som möjligt i vår målgrupp, säger Lena Glennert.

I maj startar nästa ansökningsomgång till polisutbildningarna, och enligt kommunikationsstrategen överväger man just nu att fortsätta med ”influencer marketing”.

– Vi har jättetuffa krav på oss att det ska bli mer poliser. Vi göra vad vi kan för att få folk att söka, det är jättehård konkurrens om alla människor i arbetskraften. Vi tittar på det här influerarspåret igen, för att se om det är något vi ska göra mer eller nytt med, eftersom vår erfarenhet är positiv, säger hon.