Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Politiker går emot skydd av graffiti

Är graffitimålningen "Fascinate" i Bromsten ett unikt kulturarv - eller klotter? Stadsbyggnadskontoret föreslår att det skyddas, men bland Stockholms politiker finns motstånd.

Stockholms stad har en hård policy mot klotter och graffiti och målet är att sanering ska ske inom 24 timmar. Samtidigt har Stadsbyggnadskontoret tagit fram ett förslag till omvandling av industriområdet i Bromsten som innebär att målningen "Fascinate," som gjordes med ägarens godkännande 1989, bevaras.

Det framkommer av ett utvecklingsförslag av industriområdet Bromsten i Spånga-Tensta. Förslaget är utforMat av planarkitekten Per Wilhelmsson.

- Målningen finns mitt i området och i programmet föreslås att vi sparar den. Vi prövade detta i samrådet och nu får politikerna avgöra, säger han.

Men Kristina Alvendal, (m), är mycket kritisk till förslaget och tycker inte att graffiti ska finnas i det nya bostadsområdet.

- Graffiti är något vi jobbar hårt med att få bort, det skapar otrygghet och många stockholmare tycker att det är fult, säger hon.

Enligt henne går det inte att skilja på graffiti och klotter.

- Graffiti skapar en osäker boendemiljö och målningen kommer att föra med sig ytterligare klotter. Jag tycker att det är väldigt olyckligt att bevara väggen, så vi ser hellre att huset och fastigheten tas bort. Om målningen står kvar på den platsen skapar den en otrygg miljö, säger hon.

Stockholms stadsmuseum skriver däremot i ett yttrande att graffitimålningen är av hög kvalitet. De tror att bevarandet av den och andra målningar skulle kunna skapa en intressant miljö med förankring i områdets historia.

- Vi stöder inte olaglig graffiti. Men denna målning är uppförd med tillstånd från fastighetsägaren, och om det är möjligt att ha kvar den på ett bra sätt vore det positivt. Målningen är ett tillskott till området, säger Ann-Charlotte Backlund, chef för Stockholms stadsmuseum.

Målningen "Fascinate" är även ett av fyra verk i Spånga-Tensta som det väckts en förfrågan om att göra till byggnadsminne hos Länsstyrelsen. Bakom förfrågan, som ännu inte avgjorts, står bland andra Tobias Barenthin Lindblad, redaktör för tidskriften Underground Productions.

- "Fascinate" är extremt stor och gjord av några av åttiotalets bästa målare. Den innehåller massa influenser från den tiden. I framtiden kommer graffiti bara att finnas på foto och några originalverk kommer inte att finnas kvar. Därför är målningen en viktig del av kulturarvet, säger han.

Graffiti är ett omdebatterat ämne och i oktober i år skulle Riksteaterns föreställning "2 new days of hiphop" ha spelats i Stockholm. Men Stockholms stads klotterpolicy gjorde att föreställningen inte fick tillstånd för graffitiinslagen.

Spraykonsten graffiti utvecklades

Spraykonsten graffiti utvecklades
av ungdomar i USA under 70-talet. Det skedde ofta i illegala former.

Bromsten i Stockholm är känt för sina graffitimålare och hade på åttiotalet en av Stockholms lagliga väggar. Några utav Sveriges dåvarande främsta graffiti-konstnärer kommer dessutom från Bromsten.

"Fascinate" sitter på en byggnad i hörnet av Borghöjdsvägen. Den är ungefär 15 meter bred och 8 meter hög och är gjord av Circle och Tariq.

De målningar som kan k-märkas är "Highway" av SHOF på Rågsvedsgården, "Midsummer madness" av Akay och Spade i industriområdet Albano och "Red dragon" av Disey och Ziggy samt "Fascinate" i Spånga.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.