Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Politiskt raseri gav Guldbjörnen

Den italienska regissören Gianfranco Rosi med guldbjörnen.
Den italienska regissören Gianfranco Rosi med guldbjörnen. Foto: Axel Schmidt/AP

Berlin. Som väntat gick årets Guldbjörn till Gianfranco Rosis ”Fuocoammare”, en hyperstark dokumentär som speglar den europeiska flyktingkrisen via den italienska medelhavsön Lampedusa.

– En hybridfilm av politiskt raseri och konst, precis det som Berlinfestivalen handlar om, sa juryordföranden Meryl Streep innan hon räckte över den glänsande Guldbjörnen till den italienska regissören Gianfranco Rosi.

Ända sedan filmen gick in i tävlingen som nummer 5 av 18 tävlingsbidrag har den toppat kritikerpanelen i branschtidningen Screen.

– Det här priset går till alla dem som anlänt till Lampedusa i hopp om ett bättre liv. Jag frågade varför Lampedusa-borna är så generösa och fick svaret att ”vi är fiskare och fiskare accepterar allt som kommer från havet”. Det är en läxa vi alla borde lära oss, sa Gianfranco Rosi som inte är förtjust i den nya europeiska flyktingpolitiken.

Fucoammare kommer att få svensk distribution av Folkets Bio och har biopremiär i början av hösten.

Även om det inte var några svenska regissörer i tävlan, så belönades två svenska samproduktioner med var sin Silverbjörn: polska regissören Tomasz Wasilewski vann manus-priset för sitt kvinnliga ensembledrama United states of love medan danska Trine Dyrholm utsågs till bästa aktris för sin roll som utsatt kollektivmedlem i Tomas Vinterbergs Kollektivet som utspelar sig i 70-talets Köpenhamn.

– Oh, herregud, jag är helt överväldigad Meryl Streep jag är ett sådant stort fan. Jag vill dela silverbjörnen hela Tomas Vinterberg och hela kollektivet i filmen. Och jag vill tacka Berlinfestivalen världens bästa! sa Trine Dyrholm som spelar i tv-serien Arvingarna och spelat i allt från Festen till Hämnden.

Fransyskan Mia Hansen-Løve belönades välförtjänt med en Silverbjörn för bästa regi för sin organiskt flödande dramakomedi där Isabelle Huppert spelar en mogen filosofilärare som får ompröva hela sitt liv.

– Tack Isabelle Huppert för att du gav dig hän med din energi och din humor i den här filmen som handlar om förvandling och frihetens komplexitet, sa Mia Hansen-Løve.

Bästa debutfilm gick till tunisiska Hedi, i regi av Mohamed Ben Attia, som är den första arabiska filmen i guldbjörnstävlingen på 20 år. Även filmens skådespelare Majd Mastoura belönades för sitt sammansatta porträtt av en ung man som slits mellan traditioner och modernitet i baksmällan efter den arabiska våren.

– Jag är mållös av att stå här, det började som en lek för ett år sedan. Jag vill ge detta till alla revolutionens martyrer. Utan ert blod hade vi inte haft samma sorts yttrandefrihet i dag. Jag hoppas att vi tunisier kommer att kunna förbli fria och lyckliga och producera stor konst. Tack, Tunisien! sa Majd Mastoura.

Ordförande Meryl fick också frågan om hon behövt använda sin vetorätt under guldbjörnjuryns överläggningar.

– Nej, stora hjärnor tänker lika, log Meryl Streep.

Vinnarna

Guldbjörnen för bästa film: Fuocoammare av Gianfranco Rosi

Silverbjörnen:

Juryns stora pris: Death in Sarajevo av Danis Tanovic

Bästa regi: Mia Hansen-Løve för Lavenir

Bästa kvinnliga skådespelare: Trind Dyrholm för Kollektivet

Bästa manliga skådespelare: Majd Mastoura för Hedi

Bästa manus: Tomasz Wasilewski för United states of love

Alfred Bauer-priset för nya perspektiv: A lullaby to the sorrowful mystery av Lav Diaz

Bästa foto: Crosscurrent, Mark Lee Ping-Bing

Bästa debutfilm: Hedi av Mohamed Ben Attia

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.