Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 08:51 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/popikonen-whitney-houston-dod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Popikonen Whitney Houston död

Världens bästa röst enligt många har tystnat för alltid. Superstjärnan Whitney Houston hittades död i ett hotellrum i Beverly Hills på lördagen. Hon blev 48 år.

Dödsorsaken var på söndagen ännu inte känd. Polisen blev tidigt inkopplad, men något brott misstänks inte. Med hänvisning till hennes stormiga historia kretsar spekulationerna allmänt om droger, men inte heller överdos har bekräftats.

Enligt källor till nyhetssajten tmz.com kan Whitney Houston på något sätt ha drunknat i hotellrummets badkar. Hennes livvakt hittade henne livlös och klockan fem i ett på natten till söndagen, svensk tid, dödförklarades hon. Flera har vittnat om att hon med sällskap festat hårt i hotellbaren kvällen innan.

Bara timmar efter hennes död började på hotellet musikbranschlegendaren Clive Davis årliga fest inför Grammy-galan som är på måndagen. Det var han som 1983 kontrakterade henne för skivbolaget Arista efter att hon upptäckts på en nattklubb i New York.

Musik var en självklar miljö för New Jersey-flickan Whitney Houston. Mamman Cissy Houston är en erkänd gospelsångerska och Whitney Houstons kusiner är artisterna Dee Dee och Dionne Warwick. Hennes gudmor var Aretha Franklin.

Det var under 1980-talets andra hälft som Whitney Houston grundmurade sin status som en av världens största artister. Så högt ansedd var hon som sångerska att hon kort och gott fick smeknamnet ”the Voice”. Den självbetitlade debutskivan från 1985 sålde 25 miljoner exemplar.

Andra skivan ”Whitney” fick inte samma ros två år senare, men blev nästan en lika stor kommersiell framgång. Även kommande skivor sålde bra, positionerade sig högt på topplistor, men utan att följas av kritikernas beröm. Det kom först med ”My Love Is Your Love” 1998.

I slutet av 1980-talet hade hon inlett sitt förhållande med artisten Bobby Brown. En relation som skulle bli ett av det kommande decenniets mest skandalomsusade. Hela Browns 1990-tal präglades av drogmissbruk och klammeri med rättvisan.

Mot slutet av 1990-talet hade också Houston dragits in i missbruk och deras relation blev en sorglig följetong i skvalllerspalterna. 2003 dömdes Brown för misshandel av Houston, sedan han slagit henne i ansiktet och kallat henne olämpliga saker. Först 2007 skilde hon sig från honom, men missbruket blev hon aldrig av med.

Fotnot: Sedan artikeln publicerades har det framkommit att Whitney Houston troligen dog av en olycklig kombination av alkohol och det ångestdämpande läkemedlet Xanax, samt att det var hennes moster Mary Jones som hittade henne död.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.