Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Populärkulturen har gett apokalypsen ett uppsving

I filmen ”2012” går jorden under. Men utanför vita duken kommer livet att fortsätta som vanligt även 2013.
I filmen ”2012” går jorden under. Men utanför vita duken kommer livet att fortsätta som vanligt även 2013. Foto: All over press
I morgon kommer jorden att gå under, tror en del. Det har dock mer att göra med populärkulturella föreställningar än med allmänhetens kunskaper om mayaindianerna att göra.

Förattaren Mary Shelleys bok ”The last man” från 1826 brukar framhållas som ett tidigt exempel på verk om jordens undergång. Boken sågades av dåtidens kritiker, som sannolikt hade höga förväntningar efter succén med ”Frankenstein”, men Shelley själv var nöjd med sin berättelse.

Framtiden skulle ge henne rätt. Dagens jordlingar verkar inte kunna få nog av berättelser om undergången. De senaste två decennierna verkar domedagsprofeterna, vare sig de tror på utomjordingar, naturkatastrofer eller Gud, ha enats om ett gemensamt datum: Den 21 december 2012.

Datumet har sitt ursprung i att mayaindianernas kalender tar slut den dagen. Att deras förutsägelse handlar om jordens undergång är dock en tolkning som långt ifrån alla håller med om. Snarare är det en konstruktion som har vridits till om och om igen i filmer och serier.

Läs mer: Clas Svahns blogg om undergångsåret 2012

Kanske tog det fart på allvar för tio år sedan. I avslutningen av kultserien Arkiv X berättade karaktären Cancermannen (”Cigarett Smoking Man”) för FBI-agenterna Mulder och Scully att utomjordingar skulle invadera jorden den 21 december 2012.

Enligt Time Magazine sågs Arkiv X-avslutningen, som var uppdelad i två avsnitt, av 7,5 procent av de amerikanska hushållen. Att det var början på en allmän medvetenhet om datumet som undergångsmarkör är nog ingen vågad gissning.

Därefter har de populärkulturella tolkningarna accelererat. Tv-kanaler som Discovery och History Channal har gjort flera dokumentärer om apokalypsen och Hollywood har bland annat profiterat på myten via storfilmen ”2012”.

I det verkliga livet, utanför bokpärmar och tv-skärmar, finns det dock ingen anledning till oro. Enligt experter skulle den omtvistade mayakalendern ha ersatts av en ny efter den 21 december och alltså inte markera en slutgiltig undergång. Det finns heller inga vetenskapliga tecken på att vår planet närmar sig sitt slut.

På en ”fråga-svar”-sida har NASA försökt bemöta de vanligaste frågorna om apokalypsen 2012. En av frågorna handlar om hur forskarna känner inför undergångsteorierna. Svaret kommer som en trött suck från forskarvärlden:

”Var är vetenskapen? Var finns bevisen? Det finns inga, och trots alla fiktiva påståenden, vare sig de kommer från böcker, filmer, dokumentärer eller från Internet, så kan vi inte ändra på det faktumet.”

20 undergångsfilmer

Tjugo filmer där jorden hotas eller har gått under (utan att nödvändigtvis ha med 2012 att göra):

Armageddon

Deep Impact

Blade runner

Waterworld

Världarnas krig

The Matrix

Godzilla

Mad Max

Night of the living dead

Contagion

Children of men

Independence day

Resident evil

The Road

I Am Legend

Apornas planet

Terminator

Day of the dead

The day after tomorrow

2012

Fler filmer finns på Disastermovieworld.com

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.