Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Post-sanning” utnämnt till Årets ord

Att ”post-sanning” blir årets ord förklaras bland annat med folkomröstningen om Brexit och USA:s presidentval.
Att ”post-sanning” blir årets ord förklaras bland annat med folkomröstningen om Brexit och USA:s presidentval. Foto: Simon Chapman/LNP/REX

”Post-sanning” utnämns till årets internationella ord av Oxford dictionaries. Varje år utnämner ordboken ett ord som karakteriserat året som gått – och utnämningen av ”post-sanning” förklaras med ett år som präglats av en laddad politisk diskurs.

”Ett ord som relaterar till eller betecknar omständigheter där objektiv fakta påverkar den allmänna opinionen mindre än känslor och personliga uppfattningar.”

Så förklarar Oxford dictionaries ordet ”post-sanning” (post-truth) som de utnämnt till 2016 års internationella ord. Varje år utnämner den brittiska ordboken ett ord som har karakteriserat året. Och under 2016 har användandet av ordet ”post-sanning” ökat med 2. 000 procent jämför med året innan. Ökningen förklaras med folkomröstningen om Brexit och presidentvalet i USA.

– Det är inte oväntat att vårt val reflekterat ett år som dominerats av högt laddad politisk och social diskurs. Pådrivet av en ökning av sociala medier som nyhetskälla och en växande misstro mot fakta som ges av etablissemanget, har ”post-sanning” som koncept under en tid hittat sitt lingvistiska fotfäste, säger Oxford dictionaries ordförande Casper Grathwohl till The Guardian.

– Jag skulle inte bli förvånad om ”post-sanning” blir ett av de ord som definierar vår tid, fortsätter han.

Första gången ordet användes var enligt Oxford Dictionaries i en uppsats av den serbisk-amerikanske manusförfattaren Steve Tesich 1992, då han diskuterade Gulfkriget.

Andra ord som tävlade om utnämningen var ”alternativhöger”, ”Brexitanhängare” och ”coulrofobi” - vilket betyder en irrationell rädsla för clowner. Även det danska ordet ”hygge” som tidigare i år utnämndes till ett av årets ord av det brittiska bokförlaget Collins, fanns med i diskussionerna.

Förra året utnämnde Oxford dictionaries för första gången en emoji till årets ord. Då blev ”skrattar så jag gråter”-emojin årets ord.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.