Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/pr-experterna-haktningen-kan-gora-asap-rocky-mer-framgangrik/

Kultur

Pr-experterna: Häktningen kan göra ASAP Rocky mer framgångsrik

ASAP Rocky sitter häktad i Stockholm, misstänkt för misshandel. Foto: Stephen Lovekin/TT

ASAP Rockys advokat sade i samband med omhäktningen att artistens ”varumärke riskerar att påverkas vilket kan innebära slutet på hans karriär”. Stämmer det? DN har pratat med tre varumärkesexperter.

Det internationella stödet för ASAP Rocky fortsätter att växa. I skrivande stund har 625.000 personer skrivit på namninsamlingen som kräver ett frikännande, och minst ett tiotal likadana upprop har startats på samma sajt. Genomslaget är enormt: Hittills i juli månad har ASAP Rockys namn nämnts 4924 gånger i traditionella europeiska medier. Månaden innan, när han var en fri man, var samma siffra 137. Det visar en sökning i analysföretaget Retrievers arkiv.

Samma tendens syns i sociala medier. Företaget Crowdtangle, som listar de inlägg som skapar flest delningar och likes, hade förra månaden 282 inlägg om rapparen på en Facebooktopplista. I juli, efter häktningen, har hittills 3231 inlägg tagit sig in på samma lista.

Hur påverkar det explosionsartade intresset ASAP Rockys varumärke? Kan artisten i slutändan bli mer framgångsrik, trots de förlorade turnéintäkterna? 

Eva Ossiansson, doktor i marknadsföring vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs Universitet

Varumärkesexperter som DN har talat med ger olika svar. Eva Ossiansson, doktor i marknadsföring vid Göteborgs universitet, påpekar att det kan råda en helt annan rättviselogik bland fans än i ett rättsystem.

– Lagen är en sak, och vad du vinner sympati för är något annat. Varumärkesbyggande baseras väldigt mycket på känslor. Om fansen tycker att hans beteende är okej så kan det landa i medkänsla för att han blivit orättvist behandlad. I dag har vi också en väldigt stor diskussion om rättssamhället och huruvida det skyddar individen.

Vad kan sådana sympatier leda till i förlängningen?

– I USA, där han verkar ha ett stort stöd, är det positivt. Han kan få fler följare och lyssnare, bli uppmärksammad, få medieutrymme där människor kan känna sympati och få upp ögonen för hans musik. På lite längre sikt kan han kanske tjäna pengar på det. Nästa gång han gör en konsert kan han dra växlar på det här och nå en ännu större publik.

Stödet har mycket riktigt varit kompakt, inte minst från rapparens välkända branschkollegor. Justin Bieber, Kanye West, Post Malone, 2chainz, Kim Kardashian och många fler har använt sina sociala medier-konton för att skapa engagemang för fallet. 

https://twitter.com/justinbieber/status/1152431873814962177

 

Det kulminerade i att USA:s president Donald Trump i helgen twittrade att han ”personligen kan betala borgen”, till synes ovetande om att svenska häktningsförfaranden inte fungerar så.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1152577020594917376

Tony Apéria, varumärkesforskare vid Stockholms universitet, menar att ASAP Rockys globala rykte ”absolut” kan stärkas av händelserna.

– Den massiva mediebevakningen leder till högre kännedom och associationer som passar hans image. Allt varumärkesbyggande handlar om att skapa sådant, och när till och med amerikanska presidenten engagerar sig ger det sympati globalt.

Kan det översättas i pengar?

– Det är svårt att översätta i direkt antal kronor och ören, men uppmärksamheten genererar pengar på sikt, på tre nivåer: Högre intäkter från musiken, fler som besöker kommande konserter och en stärkt plattform för sponsring.

Pr-konsulten Paul Ronge. Foto: Håkan Flank

Men Paul Ronge, mångårig pr-konsult och krishanterare, är skeptisk. 

– Han vinner folks förståelse enligt den vanliga dramaturgin om David och Goliat, hjälte och förövare. I USA är det helt kompakt, de undrar vad vi håller på med, och även i Sverige ser jag mycket sådant. Men om man ser på det strikt ekonomiskt så måste han vara rappare i många år för att få igen den stora ekonomiska smällen. Det skulle inte förvåna mig om han stämmer staten.

Om ASAP Rocky frikänns eller döms för ett lindrigare brott än det han häktats för kan en sådan stämning innebära ersättning för förlorad inkomst. Enligt advokaten rör det sig om minst 16 miljoner kronor.