Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Premiär för ny podd som utmålar våra värsta scenarier

Jack Werner och Anna Davour medverkar i podden ”P3 Dystopia” tillsammans med Viktor Hariz.
Jack Werner och Anna Davour medverkar i podden ”P3 Dystopia” tillsammans med Viktor Hariz. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

I dag, måndag, har podden ”P3 Dystopia” premiär. Den var egentligen tänkt att lanseras först i sommar, men sedan slog dystopin in tidigare än väntat.

”P3 Dystopia” beskrivs som ”en politikpodd om när det värsta inträffar”. I den medverkar journalisterna Anna Davour, Viktor Hariz och DN-medarbetaren Jack Werner.

Varför bestämde ni er för att släppa podden redan nu?

– Vi hade gjort några avsnitt om vilka saker vi rent politiskt står inför i framtiden, och en av dem var övervakning på olika sätt. Övervakningssamhället är något som folk pratade om för några år sedan, i samband med FRA-lagen, men som det sedan blev ganska tyst om. Trots att datainsamling inte på något sätt blivit mindre omfattande, säger Jack Werner och fortsätter:

– Sen kommer den här storyn om Cambridge Analytica och uppmärksamheten samt tankeverksamheten kring datainsamling fullständigt briserar. Vi tänkte att om vårt avsnitt kan hjälpa någon att förstå denna pågående story mer, då är det värt att vi släpper det redan. 

Hur gör ni för att måla upp dessa dystopiska scenarion?

– Vi öppnar alltid med storyn. Väldigt många unga människor är samhällsintresserade, inte minst av sådana frågor som övervakning och klimat. Men vi vill också kunna locka de som inte bryr sig lika mycket. Och ett sätt att göra det på är att kasta storyn rakt i ansiktet på dem – och det är exakt vad vi gör.

Vad vill ni att lyssnaren ska ta med sig efter ett avsnitt?

– I den bästa av världar så ska man efter ett avsnitt känna att man har koll på den övergripande riktningen gällande den här stora och komplexa storyn som skildras. Vi vill utrusta lyssnaren med tillräckligt bra kunskapsunderlag för att den själv ska kunna fatta egna demokratiska beslut.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.