Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Prins Charles hyllar kommatecknet

Enligt prins Charles är skiljetecken nödvändiga för att göra världen begriplig.
Enligt prins Charles är skiljetecken nödvändiga för att göra världen begriplig. Foto: Rex Features

”Om vi slutar använda kommatecken, eller för den delen punkter, undrar jag hur vi ska kunna göra världen begriplig” skriver Storbritanniens prins Charles i en text publicerad i tidningen Mail on Sunday.

Storbritanniens prins Charles älskar böcker, litteratur – och skiljetecken. Det kommer fram  i en artikel publicerad i brittiska tidningen Mail on Sunday. I texten, som är en vädjan om medel till välgörenhetsorganisationen Friends of the National Libraries, skriver prinsen att det var hans pappa, prins Philip, som väckte hans livslånga kärlek till litteratur och grammatik.

”Jag har alltid älskat hur vi kan vrida och vända ett ord för att ladda det med olika innebörder och jag förundras över hur stora författare kan använda så få ord för att framkalla en känsla, en plats eller fördjupa en karaktär”, skriver han och betonar grammatikens betydelse.

Läs mer: Då firar vi alla skiljeteckens dag

Skiljetecken som kommatecken eller punkt är nödvändiga för att göra världen begriplig, skriver prinsen: ”Grammatiken spelar roll!”

Prins Charles konstaterar vidare att namn som William Shakespeare skrev för alla och att biblioteken därför måste värnas.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.