Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Producenten: Filmen om Ted var nära att stoppas

Ted Gärdestads dotter har förgäves velat förhindra filmatiseringen av hennes pappas liv, skriver hon i en artikel i DN Kultur.

Enligt producenten Lena Rehnberg var filmen nära att stoppas på grund av kritiken, och menar att Hannes Holm stod för en ”felsägning” när han sade att familjen godkänt filmen.

I artikeln, som publiceras samma dag som filmen har biopremiär, riktar Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias hård kritik mot den nya filmen om artisten, ”Ted – för kärlekens skull”. Enligt dottern har hon och hennes bror gjort sitt yttersta för att förhindra att filmen blir gjord. Hon menar att den bild som målas upp i filmen är felaktig och att skildringen innebär att Ted Gärdestads privatliv hängs ut.

Läs mer: Gärdestads dotter: Gjort allt för att stoppa filmen om vår pappa 

”Min pappa kunde inte skydda sitt privatliv när han levde och inte ens i dag när han är död. Somliga människor och medier tycks anse att sådana är spelreglerna om man lever ett liv i det offentliga. Då betraktas man inte längre som en individ utan var mans egendom. Någon som hyllas när det går bra men som oftast sviks när livet blir mer komplicerat”, skriver Sara Zacharias.

Hon uppger att både musikbolaget Universal och produktionsbolaget Stella Nova Film har gått emot hennes och hennes bror vilja som rättighetsinnehavare av Ted Gärdestads musikarv, men uppger samtidigt att det inte ansetts vara juridiskt möjligt att stoppa filmen så länge manuset ger en relativt sanningsenlig bild.

Zacharias hänvisar också till en intervju med Expressen som regissören Hannes Holm gjort i anslutning till galapremiären, där han uppger att familjen är med på att berättelsen om Ted Gärdestad filmatiseras. Holm berättar i samma intervju att artistens bror, Kenneth Gärdestad, har haft åsikter och kunnat påverka flera delar av filmens manus.

– Det var viktigt för mig att familjen är med på det, om man nu ger sig på att göra en film om en person som ändå har funnits. Annars skulle det ju vara djupt sorgligt. Samtidigt har jag fått göra som jag ville. De har inte lagt in något veto, sade Hannes Holm.

DN har sökt Hannes Holm och Kenneth Gärdestad. Filmens producent Lena Rehnberg på Stella Nova Film säger till DN att man under produktionen varit medvetna om dotterns kritik.

– Vi lade under en period projektet på is. Men det handlar också om att Kenneth Gärdestad så himla gärna ville att det skulle bli film, och även Universal tyckte att det var en bra idé. Vi har varit medvetna om att Sara inte velat det här, säger Lena Rehnberg.

Var det aktuellt att filmen skulle stoppas?

– Ja, det var det när projektet låg på is. Men allmänintresset är ganska stort för så här stora artister och vi har försökt göra ett varsamt och kärleksfullt porträtt.

Enligt Rehnberg har produktionsbolaget vid flera tillfällen försökt att träffa Sara Zacharias för att diskutera projektet, men menar hon avböjt samtliga samtal för att i stället sköta kontakterna via sin agent.

Läs mer: Filmrecension: Inget som inte redan sagts i ”Ted – för kärlekens skull” 

– Ann Zacharias, Saras mor, har sett de delar av filmen där hon och Sara skildras. Men Sara har tyvärr aldrig velat prata med oss, träffa oss eller någonting. Jag tror inte att hon har sett filmen, och jag hoppas att hon hade ändrat uppfattning då.

Hon skriver i artikeln att Teds privatliv hängs ut.

– Det stämmer inte.

Men det är deras uppfattning?

– Ja, men jag måste veta om de sett filmen och på vilket sätt de tycker att han hängs ut. Jag kan förstå dotterns känsla, men filmen är en hyllning och ett varsamt porträtt. Kenneth har varit väldigt drivande och vi har jobbat nära honom hela tiden.

Lena Rehnberg berättar att dottern har varit inbjuden till premiärvisningen av filmen och att hon återigen kan komma att försöka ta kontakt med Sara Zacharias. Hon berättar också att Hannes Holm ångrar uttalandet i Expressen där han sade att familjen godkänt filmatiseringen.

– Hannes är lite ledsen över det. Det är en felsägning. Vi har jobbat nära Kenneth, hans barn och Lotta Ramel (Ted Gärdestads tidigare hustru). Men det var en felsägning, för det är klart att Teds barn också är familj. Det var ett olyckligt uttalande.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.