Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-20 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/professor-kulturpolitiken-har-totalhavererat/

KULTUR

Professor: ”Kulturpolitiken har totalhavererat”

Bild 1 av 8 Bengt Eliasson (L), kulturpolitisk talesperson. – En kraftfull ökning, 100 miljoner kronor mer än regeringen, av den statliga delen i kultursamverkansmodellen samt förändringar av den statliga styrningen och inblandningen i de regionala kulturplanerna. Vi vill också se kraftfullt förändrade statliga mål och satsningar på kultur i hela landet.
Foto: Riksdagen/Press
Bild 2 av 8 Roland Utbult (KD), kulturpolitisk talesperson: – Vi vill betona kulturarvet och det sammanfaller med EU:s beslut att göra 2018 till europeiskt kulturarvsår. Det handlar om att främja det europeiska kulturarvets roll som en del av den kulturella mångfalden. Att lyfta de värden som vårt samhälle vilar på där västerländsk humanism och kristen tradition varit helt grundläggande.
Foto: Riksdagen/Press
Bild 3 av 8 Rossana Dinamarca (V), kulturpolitisk talesperson. – Vi vill att det ska vara krav för alla institutioner som uppbär offentliga anslag att upprätta MU-avtal med konstnärer, att möjligheten att få fast anställning på institutionerna ökar och att socialförsäkringarna anpassas efter den verklighet som till exempel de frilansande kulturskaparna lever i.
Foto: Riksdagen/Press
Bild 4 av 8 Niclas Malmberg (MP), kulturpolitisk talesperson: – En bred satsning på den fria konsten är den viktigaste kulturreformen det kommande året. Det är det fria kulturlivet - de fria grupperna och de enskilda konstnärerna - som i hög utsträckning bryter ny konstnärlig och intellektuell mark. Det behövs utökade satsningar på konstnärerna, de fria grupperna och kulturtidskrifter.
Foto: Riksdagen/Press
Bild 5 av 8 Per Lodenius (C), kulturpolitisk talesperson: – Tillgång till ett brett kulturliv i hela landet. Vi vill att de statliga kulturinstitutionerna ska sprida sin verksamhet i landet. Vi vill också utveckla samverkansmodellen för den regionala kulturen och då bland annat inrätta ett system för ett nationellt kulturhuvudstadsår.
Foto: Riksdagen/Press
Bild 6 av 8 Aron Emilsson (SD), kulturpolitisk talesperson: – ”Sverigesamlingen” – vår samlade satsning på kulturarvsområdet. I korthet är de viktigaste inslagen kulturlotsar i hela landet, införande av en statlig kulturarvsfond och ett kulturarvs-ROT för kulturhistoriska byggnader, jämte reformen ”Öppna museer” och förstärkningar till kulturmiljövården.
Foto: Riksdagen/Press
Bild 7 av 8 Olof Lavesson (M), kulturpolitisk talesperson: – Den viktigaste uppgiften blir att återupprätta kulturpolitikens värde och innehåll. Konsten och kulturen har viktiga funktioner när det gäller barn och ungas villkor, integrationen, tillväxten och utbildningen. Den viktigaste reformen blir därför att skapa ett samhälle där fler känner att de vill verka och kan utvecklas som konstnärer.
Foto: Riksdagen/Press
Bild 8 av 8 Gunilla Carlsson (S), kulturpolitisk talesperson: – Vi vill öka tillgängligheten till kulturen och att fler ska få tillgång till kultur. Det är den inriktning vår kulturpolitik haft under mandatperioden och det vill vi fortsätta utveckla. Vi har också prioriterat kulturskaparnas villkor. I mandatperiodens sista kulturbudget kommer ytterligare insatser att presenteras.
Foto: Riksdagen/Press

Vilken roll ska kulturpolitiken egentligen spela? Ett år före riksdagsvalet rustar partierna för en intensiv valrörelse – men kulturfrågorna väntar få marginell betydelse.

– Det krävs en bättre koppling mellan mål och vad man faktiskt kan göra, säger Jenny Johannisson, docent vid Högskolan i Borås.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.