Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Profilerad skribent fejkade Dylancitat

”I just write them. There is no great message. Stop asking me to explain.” Så sade aldrig Bob Dylan, även om Jonah Lehrer påstår det i boken ”Imagine: how creativity works”.
”I just write them. There is no great message. Stop asking me to explain.” Så sade aldrig Bob Dylan, även om Jonah Lehrer påstår det i boken ”Imagine: how creativity works”. Foto: Chris Pizzello
En storsäljande bok om Bob Dylan har avslöjats som en bluff. Flera citat av rocklegenden är påhittade av författaren.

Journalisten Jonah Lehrer är en av den ansedda tidningen The New Yorkers mest profilerade skribenter. 31-åringen, som framställts som något av ett underbarn, har skrivit flera populära böcker och i våras gick hans senaste alster, ”Imagine: how creativity works”, direkt in på förstaplatsen på New York Times bästsäljarlista. Det är en bok som ur ett neuropsykologiskt perspektiv försöker reda ut hur Bob Dylans psyke fungerar.

Men nu har försäljningssuccén avslöjats som ett bluffverk. I en lång artikel som publicerades i nättidningen Tablet Magazine i måndags klär den kände amerikanske mediekritikern Michael C Moynihan omsorgsfullt av boken och konstaterar att flera av citaten som tillskrivits Bob Dylan är påhittade.

Strax efter publiceringen valde Lehrer att säga upp sig från The New Yorker. I ett uttalande erkänner han att några av citaten i boken är fabricerade medan andra är oavsiktliga feltolkningar och ytterligare några är ett hopkok av redan existerande uttalanden från Dylan. Lehrer ber sina läsare och redaktörer om ursäkt för sitt agerande. Han beklagar dessutom att han ljugit för Moynihan när denne mejlat och frågat varifrån citaten kommer.

– Jag fick panik, säger Lehrer i ett uttalande.

Han ber däremot inte Bob Dylan om ursäkt.

Fredrik Wikingsson är en mycket engagerad Dylan-kännare. Han menar att det är omöjligt att publicera ett falskt citat av rockstjärnan utan att bli påkommen. Detta beror delvis på att Dylan gett så få intervjuer. Då han dessutom är ytterst verbal är han en röst som är svår att förfalska.

– Det finns en poetisk klang i hans sätt att prata. Han har haft kackiga perioder rent musikaliskt. Men han har aldrig förlorat skärpan i sina intervjuer, säger Fredrik Wikingsson.

Hur rigorös är Dylan-fansens kontrollapparat?

– Den är KGB-kompatibel. Den fungerar som ett angivarnätverk och vid minsta misstanke börjar det bubbla. Det sjuka är att jag just nu sitter i en bil med en 930 sidor tjock Dylan-bok framför mig. Det är inte jag som kör.

– Det är en jubileumsutgåva av boken ”Behind the shades”. Jag läser om den eftersom den innehåller 200 nya sidor och trots att det var 19 år sedan så känner jag igen Dylans citat. De har ätit sig in i mitt dna.

Vet man något om hur Dylan själv reagerar på den här typen av händelser?

– Jag kan tänka mig att han blir irriterad när någon dilettant, om än från New Yorker, lägger ord i munnen på honom.

Fakta:Andra fuskare

1981. Janet Cooke Pulitzer-prisas för ett reportage i Washington Post om en 8-årig heroinmissbrukare. Två dagar senare avslöjas det att historien är påhittad. Cooke får återlämna priset och säger upp sig.

1998. Stephen Glass, stjärnreporter på The New Republic, avslöjas som en bluff. Flera av hans artiklar beskriver i detalj händelser som aldrig inträffat. 2003 dramatiseras hans karriär i filmen ”Shattered glass”.

2003. Jayson Blair, skribent på New York Times, sparkas efter att ha plagierat texter och systematiskt fabricerat citat. Blair skrev en bok om händelserna som floppade, han jobbar i dag som livscoach.

2011. En jaktvårdskonsulent ifrågasätter äktheten i naturfotografen Terje Hellesøs bilder. Efter ambitiöst detektivarbete av användare på sajten Flashbacks forum bevisas det att flera av bilderna är förfalskade.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.