Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Programledaren John Chrispinsson har avlidit

Programledaren John Chrispinsson fotograferad i SVT-huset i Stockholm.
Programledaren John Chrispinsson fotograferad i SVT-huset i Stockholm. Foto: TT

TV- och radioprofilen John Chrispinsson har avlidit hastigt och oväntat, bekräftar hans familj för SVT Nyheter.

Han verkar ha drabbats av en hjärtinfarkt.

 

Programledaren och vetenskapsjournalisten John Chrispinsson har avlidit hastigt och oväntat.

Familjen berättar för Expresen att han föll ihop i någon form av infarkt utanför ett gym, något som kom som en chock för anhöriga och kolleger, eftersom han var vältränad och verkade frisk.

Enligt familjen hade han tidigare varit sjuk i borrelia och behandlats för detta.

John Chrispinsson var verksam inom SVT och Sveriges Radio. Han kom till SVT 1988 och arbetade först med aktualitetsprogrammen ”Svepet” och ”Gomorron Sverige”. Han är även känd från program som ”Bokbussen” och ”Röda rummet”.

Johan Croneman om John Chrispinsson: ”Han var en naturbegåvning”

Han blev snabbt en profil, skriver SVT, och fick bevaka och programleda stora evenemang som kungliga bröllop, valvakor och Nobelfesten. Han var även programledare för Melodifestivalen år 1989.

– Han tillförde alltid otroliga dimensioner. Jag kommer att sakna honom otroligt mycket. Jag saknar honom redan. Jag kan inte riktigt prata om honom i dåtid. Han var en mycket älskad människa, säger kollegan Marianne Rundström till SVT. 

På senare tid var han bland annat med i P1:s aktualitetsprogram, och Historiska klubben från Vetenskapsredaktionen, samt i Utbildningsradion med direktsända seminarier om politik, ekonomi och författarintervjuer.

Han skrev också flera böcker om historia, däribland ”Sekelskiften: en krönika om sex, makt och pengar”, ”Den glömda historien: om svenska öden och äventyr i öster under tusen år” och ”G. A. Reuterholm: den gråtande diktatorn”.

John Chrispinsson blev 60 år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.