Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/programmet-plus-laggs-ner-har-ar-alla-svts-forandringar/

Kultur

Programmet Plus läggs ner – här är alla SVT:s förändringar

Sverker Olofsson var programledare för Plus mellan 1987 och 2010. Han tycker att nyheten om dess nedläggning är ”osannolikt sorglig”. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

SVT lägger ner programklassikern Plus. Detta som en del i ett större förändringspaket som ska gälla från och med 2020. 

– Jag tycker att det är osannolikt sorgligt, det gör ont i mig när jag hör att det läggs ner, säger före detta programledaren Sverker Olofsson. 

I måndags lade regeringen fram sin proposition med villkor från Public Services sändningstillstånd för åren 2020-2025. 

Svaret från SVT kom snabbt, bara två dagar senare presenterar de två programdirektörerna Jan Helin och Lena Glaser de nya planerna i en debattartikel på DN Kultur. 

Sedan tidigare är det känt att Opinion live ska läggas ned. Nu meddelar SVT att ett nytt program ska ersätta debattklassikern från och med årsskiftet. Hur programmet ska vara utformat är i nuläget oklart men SVT:s programdirektörer skriver att de aktivt ska föra samman ”människor med starkt polariserade åsikter i kontroversiella frågor. Inte nödvändigtvis för att enas, men för att med nyfikenhet försöka förstå den andres uppfattning”. 

SVT ska också från och med nu ha klimatfrågan i fokus för program inom faktagenren. Två korrespondenter tillkommer också i personalstyrkan, en klimatkorrespondent och en techkorrespondent. Den sistnämndes uppgift kommer att vara att granska och följa teknikutvecklingen. 

De lovar också att ytterligare förstärka lokaljournalistiken, sedan tidigare har SVT utökat lokalredaktionerna till 37 platser. Och nu hoppas de öka ytterligare. Ett av de tuffaste kraven från regeringen var att SVT skulle ta hänsyn till de kommersiella mediernas konkurrensförutsättningar. Hur detta ska gå till, specificeras inte av SVT:s programdirektörer. 

Programmet Plus kommer att läggas ned från och med nästa vår. SVT vill ”utforska nya sätt att göra konsumentjournalistik”. 

Sverker Olofsson var programledare för Plus mellan 1987 och 2010 och blir illa berörd av nyheten. 

– Jag tycker att det är osannolikt sorgligt, det gör ont i mig när jag hör att det läggs ner. Plus har varit en kanal för de människorna som vi vanligtvis inte ser i medierna. För mig har det varit en tröst att man har kunnat hjälpa människorna, så det är en gåta att det läggs ned, säger han till DN. 

Olofsson hoppas nu att tv-ledningen i Umeå, där programmet sänds, ska säga ifrån. 

– De måste ju föra ett helvettes liv när de är på väg att förlora en av sina profilproduktioner. Det finns en otrolig kompetens i Umeå, den är jättehög, säger Sverker Olofsson. 

Han håller med SVT-ledningen om att konsumentjournalistiken skulle må bra av att moderniseras. 

– Så om de menar allvar med det, så är det en väldigt stor förhoppning. Men det är ju så med konsumentjournalistik, som reporter vill man kanske bli utrikeskorrespondent eller grävreporter. Det är ingen som sedan barnsben har drömt om att bli konsumentreporter. Så det är ingen högstatusjournalistik. Men publiken ser det näst intill som högstatusjournalistik, säger Sverker Olofsson.