Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/protest-utanfor-sverige-ambassad-i-bosnien-akademien-bor-dra-tillbaka-nobelpriset/

Kultur

Protest utanför Sveriges ambassad i Bosnien: ”Akademien bör dra tillbaka Nobelpriset”

På förmiddagen ägde manifestationen rum utanför Sveriges ambassad i centrala Sarajevo. Foto: N1 Bosnia and Herzegovina

På tisdagen anordnades en protest mot valet av Nobelpristagaren Peter Handke utanför Sveriges ambassad i Sarajevo. 

Deltagarna krävde att priset ska tas tillbaka – samtidigt som ett brev överlämnades till det svenska kungaparet.

”Vi har i dag mottagit brevet, som innefattar en rad stora, svåra och känsliga frågor som måste övervägas”, skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll till DN.

Den fredliga manifestationen hade fått tillstånd av polis och inleddes klockan 10.12, ett symboliskt klockslag som valts för att Nobelpriset delas ut den 10 december. Manifestationen ägde rum utanför Sveriges ambassad i centrala Sarajevo samma dag som kronprinsessparet och vice statsminister Isabella Lövin (MP) inleder ett tre dagar långt officiellt besök i landet. Manifestationen har inte påverkat planerna för besöket.

Initiativtagaren till protesten var Föreningen för folkmordets offer och vittnen. Murat Tahirović, ordförande, höll upp en bild på Peter Handke och sade i ett tal att författaren stöttat ledare som gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser under Balkankrigen: ”En sån person förtjänar inte ett Nobelpris, alldeles oberoende av hans litterära gärning. Vi uppmanar Akademien att för första gången i historien dra tillbaka Nobelpriset och på så vis respektera folkets vilja”, sa Murat Tahirović i talet.

Bilder från tv-kanalen N1 visar deltagare på platsen hållande i plakat med orden ”Att ge Handke pris för litteratur är att ge pris för begångna brott” och ”Ett pris till Handke är ett pris till Slobodan Milosevic”. Tidningen Oslobodjenje rapporterar även att nio föreningar, som bland annat samlar anhöriga till offer för folkmord under krigen, nyligen författat ett brev till Svenska Akademien där man uttryckt besvikelse över valet av Peter Handke som 2019 års Nobelpristagare i litteratur, ett beslut man anser kränker folkmordets offer.

Murat Tahirović skriver i ett mejl till DN att man med manifestationen riktade ett tydligt budskap om att Nobelpriset bör tas tillbaka. Han berättar också att ett brev som skrivits av organisationen Srebrenicas mödrar, och ställts till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, överlämnades i samband med protesten. I brevet vänder sig organisationen framför allt till drottningen och ber henne ingripa för att förhindra att priset delas ut till Peter Handke. Det svenska kungaparet bjuds även in att medverka vid 25-årsdagen för folkmordet i Srebrenica år 2020.

”Vi har i dag mottagit brevet, som innefattar en rad stora, svåra och känsliga frågor som måste övervägas”, skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i ett mejl och menar att det är för tidigt att göra en bedömning av vilka ställningstaganden brevet leder till: ”En utgångspunkt är vidare att svar kommer att ges direkt till brevskivarna.”

Kritiken mot Peter Handke har varit stark sedan han offentliggjordes som Nobelpristagare. Svenska Akademien har dock försvarat valet och Peter Handke själv har tillbakavisat påståenden och anklagelser om att han skulle ha förnekat eller relativiserat folkmord. I ett uttalande, förmedlat genom Akademien (25/10), sade han: ”Jag skulle vilja tillägga: givetvis har det genom folkmordet skett oändligt mycket lidande, något som jag aldrig har bestridit. Ett lidande som inte kan utplånas. Jag ångrar mina yttranden, om fallet är så att de kan ha förmedlat något annat.”