Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/prylar-fran-skandalfestival-saljs-pa-auktion/

Musik

Prylar från skandalfestival säljs på auktion

När publiken kom till den omtalade festivalen möttes de av bajamajor och matbrist, inte den superexklusiva festival de betalat för. Arkivbild.
När publiken kom till den omtalade festivalen möttes de av bajamajor och matbrist, inte den superexklusiva festival de betalat för. Arkivbild. Foto: Jake Strang/AP/TT

Prylar från den uppmärksammade festivalen Fyre Festival säljs på auktion. Intäkterna ska gå till personer som förlorade pengar i samband med det skandalomsusade evenemanget, som hölls på en ö i Karibien 2017.

TT Text

Fyre Festival målades upp som en exklusiv festival på en paradisö, med världsartister, högklassig mat och lyxigt boende. Biljetterna kostade upp till 100 000 kronor, men väl på plats möttes besökarna av ett mycket spartanskt tältläger, bajamajor, mat- och vattenbrist. De utlovade artisterna kom aldrig.

Bland de 126 föremål som nu auktioneras ut finns t-shirts, kepsar och mjukisbyxor – allt med festivalens logotyp på.

Billy McFarland var mannen bakom bluffestivalen Fyre Festival. Nu säljs prylar från festivalen på auktion för att betala tillbaka hans skulder. Arkivbild.
Billy McFarland var mannen bakom bluffestivalen Fyre Festival. Nu säljs prylar från festivalen på auktion för att betala tillbaka hans skulder. Arkivbild. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Auktionen arrangeras av den amerikanska polisen, som beslagtagit alla produkter från festivalens numera fängslade grundare William ”Billy” McFarland.

– De skulle ursprungligen säljas på festivalen, men McFarland behöll dem med uppsåtet att sälja och använda intäkterna för att begå fler brott medan han väntade på rättegång, säger den federala polisen Ralph Sozio i ett uttalande.

McFarland greps några månader efter festivalen. Han hade då svindlat över 80 investerare på drygt 26 miljoner dollar. Han dömdes för flera fall av bedrägeri och väntas sitta i fängelse till 2023.

Ämnen i artikeln

Musik
USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt