Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Public service-bolagen föreslås gå samman

Anette Novak.
Anette Novak. Foto: JESSICA GOW / TT

De tre nuvarande public service-bolagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Sveriges Utbildningsradio kan komma att slås samman till ett. Det föreslås i en pm om public service från Medieutredningen som tidningen Medievärlden har tagit del av.

Medieutredningen har lagt fram 17 frågeställningar som bör utredas vidare innan nya tillståndsperioden inleds år 2020. Bland dem betonas också vikten av att säkra public services oberoende ställning, även i ett scenario där till exempel ett riksparti som inte står bakom idén om fria och oberoende medier har tagit makten.

– Jag kan bli bekymrad när vissa reagerar med att det kan ju inte hända här när vi lyfter den frågan. Jag tycker att vi ska ha ett system som håller även under de värsta stresstesterna, säger regeringens utredare Anette Novak till Medievärlden.

En annan ödesfråga för public service är finansieringen, där Medieutredningen nu i detalj vill utreda en ”skatteteknisk lösning”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.