Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/publiken-kommer-att-fa-se-manga-trender-sattas/

Kultur

”Publiken kommer att få se många trender sättas”

Bild 1 av 3 1 Cuz uppträder på Smash på Stockholms stadion.
Foto: Mega/TT
Bild 2 av 3 Quavo i Migos som spelar på festivalen.
Foto: Chris Pizzello/AP
Bild 3 av 3 Post Malone spelar på Smash 2018.
Foto: Adrian Pehrson/Pressbild

Flera av hiphopvärldens giganter och några av Sveriges snabbast växande rapartister spelar på tvådagarsfestivalen Smash, som inleds på tisdagen. Uppemot 18.000 besökare väntas till Stockholms stadion.

A$AP Rocky, Migos och Bad Bunny är några av artisterna på Smash x Stadion. Musikfesten anordnades för första gången i fjol, då vid Sjöhistoriska med artister som Lil Pump, Post Malone och Cherrie, men har i år förlängts med en dag och bytt spelplats till Stadion.

– Vi vill skapa härlig stämning, med bra musik och bra mat. Ett ställe där man vill hänga och uppskatta det som är aktuellt just nu. Hiphopen är så fantastiskt universell, och vi tycker att den förtjänar mer utrymme i Sverige, säger Sulekha Daar, arrangör och pr-ansvarig för festivalen.

Flera av storstjärnorna, däribland A$AP Rocky, gör på festivalen sina första spelningar i Stockholm.

– Det är väldigt kul att välkomna honom hit. Vi är väldigt stolta över vår lineup, där vi även har namn som Gunna och J.I.D som håller på att bubbla upp som några av de nya, stora, säger Sulekha Daar.

Förutom de internationella namnen ställer sig flera hajpade, svenska artister på Stadion scen. Bland dem finns Tenstarapparen Z.E, som tidigare i år belönades med ”Årets hiphop/r ’n’ b” på P3 Guldgalan, och Einár, uppväxt i Enskededalen, som blivit en viral sensation sedan genombrottslåten ”Katten i trakten”, med nära 20 miljoner spelningar på Spotify.

Hemlighetsfulla, och i offentligheten maskerade, Hässelby-rapparen 1.CUZ gör också sin första större arenaspelning under festivalen. Han, som inte vill uppge sitt riktiga namn i tidningen, har haft stor succé med debutsingeln ”Akta mannen” som strömmats över fyra miljoner gånger på Spotify.

Rapparen 1.CUZ från Hässelby har slagit igenom med låten ”Akta mannen” Foto: Pressbild

– Det har flugit fram. En raketkarriär. På åtta månader har jag gått från att sitta inlåst i en cell, till att stå på en Sveriges största scener. Jag är redo för det här. Det är de här scenerna vi förtjänar och jag vill tacka alla som har hjälpt mig att komma hit, säger 1.CUZ.

Läs mer: Recension av spelningarna på Smash Fest 2018 

”Akta mannen” skrev han inifrån en anstalt. Efter avtjänad tid spelade han upp den live för några vänner, som uppmanade honom att kontakta en producent, innan den gjordes släppklar. 1.CUZ beskriver sitt sound som nytt, något som ”inte låter som något annat”.

– Vi är många nya rappare, en helt ny generation. Men det kommer alltid finnas något nytt: om fem år finns en helt ny generation av ingenjörer också. Jag rappar om mig själv, det jag och mina vänner upplevt. Mitt liv ser annorlunda ut nu och jag har fått chans att lämna det destruktiva bakom mig, säger 1.CUZ.

Vad kommer du att ge publiken på Smash?

– Något de aldrig har sett tidigare. I allt ifrån vad jag har på mig, till hur jag låter. De kommer att få se många trender sättas, säger 1.CUZ.

Hur känns det att stå på samma scen som A$AP Rocky?

– Han har tur som står på samma scen som jag. Du får fråga honom hur det känns att stå på samma scen som 1. CUZ, säger han och skrattar. 

Enligt arrangörerna till väntas upp emot 18.000 till festivalens två dagar. Sulekha Daar menar att skillnaden, jämfört med exempelvis Lollapalooza som ägde rum den gångna helgen, är att Smash är mer renodlat.

– De har blandat alla genrer, vilket är underbart, medan det här är mer nischat. Hiphop har blivit mer kommersiellt, och når ut till alla andra genrer. Det är fantastiskt att den i dag talar till alla, säger Sulekha Daar.