Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/pugh-rogefeldt-far-cornelis-vreeswijks-stipendium/

Kultur

Pugh Rogefeldt får Cornelis Vreeswijks stipendium

Silas Bäckström och årets Cornelis Vreeswijk-stipendiat Pugh Rogefeldt Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Anders Sture Torbjörn Rogefeldt, mer känd med förnamnet Pugh, är årets mottagare av Cornelis Vreeswijks stipendium.

Rätta artikel

På tisdagen offentliggjordes det som Pugh Rogefeldt fick reda på häromdagen: att han  är mottagare av priset till Cornelis Vreeswijks minne.

– Cornelis sa att det här var priset han själv hade behövt, men aldrig fick, säger Silas Bäckström, som tillsammans med Expressen och Aftonbladet utser Cornlisstipendiaten. Pugh Rogefeldt är den 32:a i ordningen och när detta offentliggjordes på Parkteaterns upptaktsträff på tisdagen var rockartisten fortfarande omtumlad.

Prissumman i år är på 750.000 kronor och naturligtvis måste den obligatoriska frågan ställas: Vad ska du göra med pengarna?

 – Jag ska köpa strängar till gitarrerna, säger han och ler med hela ansiktet. I nästa andetag säger Pugh att pengarna kommer väl till pass när han ska producera ny musik, något han tänker hålla på med länge än.

Pugh Rogefeldt berättar att han har varit ute på turné för PRO, något som uppskattades av både honom och publiken.

 – Du vet, nu blir de pensionärer, rockgenerationen som inspirerades av Cornelis, säger Rogefeldt, som själv har fyllt 72.

Silas Bäckström säger att Pugh har precis rätt ålder för Cornelisstipendiet. Det ska inte gå till en person som är ung och lovande utan till någon som är äldre och har jobbat i Cornelis anda i många år.

När Cornelis Vreeswijk avled 1987 hade han enbart skulder, men tack vare upphovsrätten har hans stiftelse i dag 53 miljoner kronor på kontot. Och en del av dessa pengar har Pugh Rogefeldt bidragit med. Han och alla de andra artisterna som medverkade på hyllningsskivan ”Den Flygande Holländaren”, som kom ut 1988. 

Cornelisstipendiet delas ut i Vitabergsparken den 18 augusti.