Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Pussy Riot-medlem hånar vänskap mellan Trump och Putin

Nadya Tolokonnikova kallar Trump och Putin "farliga clowner".
Nadya Tolokonnikova kallar Trump och Putin "farliga clowner". Foto: Evan Agostini/AP

Nadya Tolokonnikova är inte road av Trump och Putins komplimanger till varandra. ”Jag vill inte se två farliga clowner som presidenter för två stora länder”, säger Pussy Riot-medlemmen i en intervju med Rolling Stone.

”Han är verkligen en lysande och begåvad person, utan tvekan”, har Vladimir Putin sagt om den amerikanska presidentkandidaten i en intervju. Donald Trump har kontrat med att berätta att han och den ryske ledaren ”kommer väl överens” och sagt att han är hedrad av komplimangerna från någon som ”är så högt aktad i och bortom sitt eget land”.

Men Pussy Riot-medlemmen Nadya Tolokonnikova är långt ifrån road över de båda männens komplimanger. I en intervju med Rolling Stone kallar hon Trumps presidentkampanj ”ett skämt”.

– Jag tror att han skulle kunna vara en helt okej komiker, men han ska inte vara politiker, säger hon i intervjun.

Nadia Tolokonnikova menar i intervjun att det skulle vara ”en katastrof” om Trump vann presidentvalet, och säger att hans förslag om att förhindra muslimer från att ta sig in i USA är ”vidrigt”. Själv stöder hon Bernie Sanders kampanj för att bli presidentkandidat.

Men hon kan förstå varför Trump och Putin kommer väl överens med varandra.

– Jag ser likheter mellan Trump och Putin, för båda gillar att provocera sin publik.

Provokationer som dock inte imponerar på Nadya Tolokonnikova - som inte tycker att det är politikers uppgift att provocera:

– Artister och musiker ska provocera publiken, politiker ska arbeta i publikens intresse. Det är inte deras roll att uttrycka sin individualitet, och göra galna gester som Trump och Putin gör, säger hon.

Men det finns ett sätt som Nadya Tolokonnikova säger att hon ändå skulle kunna stötta deras gryende vänskap:

– Om de vill säga upp sig från presidentskapet och bara åka till Hawaii och spendera glada tider så skulle jag älska att stötta dem. Ja, kör! Men jag vill inte se två farliga clowner som presidenter för två stora länder.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.