Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Qviberg vill sparka journalist på Metro

Mats Qviberg ångrar att han pratade med Nyheter Idag.
Mats Qviberg ångrar att han pratade med Nyheter Idag. Foto: Lotta Härdelin

Tidningen Metros nya ägare finansmannen Mats Qviberg medverkade i en längre intervju på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Där han bland annat kallade en av tidningens journalister för ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”. 
Nu vill Miljöpartiets gruppledare Tomas Eriksson i Stockholms län se över tidningens avtal med SL.

 

Miljöpartiets gruppledare i Stockholms län Tomas Eriksson vill se över Metros avtal med SL efter Qvibergs uttalande om ett eventuellt samarbete mellan Metro och den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idag.  

– Vi skulle inte dela ut tidningar i tunnelbanan som är hemmahörande på den yttersta vänsterkanten, som till exempel Flamman. Om Metro innehållsmässigt utvecklas till en alternativhöger tidning är det ingenting vi bör dela ut i tunnelbanan, säger Tomas Eriksson till Aftonbladet.

Trots att Metro uppgett, i ett pressmeddelande, att ett samarbete med Nyheter Idag inte är en aktuellt tänker Tomas Eriksson ta upp avtalsfrågan på nästa Landstingsstyrelse den 22 maj.

Det var i mitten av februari i år som Qvibergsfären köpte gratistidningen Metro av Kinnevik för 50 miljoner kronor. Köpet gjordes genom investmentbolaget Custos där Christen Ager-Hanssen är vd.

På fredagen intervjuades Ager-Hanssen och Mats Qviberg av tidningen Nyheter Idag. Tidningen är enligt en granskning gjord av Expressen en av Sverigedemokraternas främsta mediekanaler.

DN:s krönikör Birgitta Forsberg har beskrivit Qviberg och Ager-Hanssen som ”två excentriska män som har ett horn i sidan till medier som ska driva Metro, en som ägare och en som ordförande”.

Under intervjun tar Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick, tidigare fullmäktigeledamot för SD i Kristianstad, upp en artikel i Metro från den 28 augusti 2014 där Viralgranskarna skrev en artikel om tiggeriet och kom fram till att det inte styrdes av kriminella ligor. Mats Qviberg håller inte med om slutsatsen och vill se att den journalist som skrivit den ska få sparken:

– Det där är en typisk stalinist som vi borde bli av med, som skriver en sådan artikel mot bättre vetande, säger han i intervjun.

Enligt Nyheter I dag är Christen Ager-Hanssen inne på samma linje.

Men journalisten som skrev viralgranskningen jobbar inte längre på Metro.

I intervjun med Nyheter Idag säger vd:n Ager-Hanssen också att han ser ett framtida samarbete mellan de båda tidningarna som något önskvärt:

– Du är en framtida samarbetspartner. Vi skulle kunna konvertera din sajt. Du skulle kunna bli Metro 24 om vi tycker att det är en bra bas, som ett exempel, säger han.

Sedan frågar han Chang Frick om han vet vad en prenumeration på DN kostar:

– Ja fy fan, jag skulle aldrig prenumerera på den tidningen, svarar Chang Frick.

Qviberg själv kontrar med att påstå att ”Dagens Nyheter är så politiskt korrekta så man svimmar”.

På lördagen skickade Christen Ager-Hanssen ut ett pressmeddelande där han tydligt markerade att han det ”aldrig” kommer att bli aktuellt med ett samarbete med Nyheter Idag och att han inte förstod vilken typ av medium Nyheter Idag var när han ställde upp på intervjun:

”Jag borde ha undersökt närmare vilken typ av sajt Nyheter Idag är innan vi ens ställde upp på intervjun”, skriver han.

Metros chefredaktör Staffan Erfors tar också avstånd ifrån Mats Qvibergs uttalande om att sparka journalister som Qviberg inte gillar:

”Det är jag och redaktionsledningen som leder och fördelar arbetet på redaktionen, att vi på allvar skulle ’rensa ut stalinister’ är befängt och inte sant”, skriver Staffan Erfors i pressmeddelandet.

Även Mats Qviberg har ångrat att han ställde upp för sajten. I en intervju med SVT säger Qviberg:

– Jag hörde att de är extremhöger och då är det inte aktuellt med ett samarbete. Jag medger att jag inte visste vad det var för något. Jag har gjort ett misstag som pratade med en högerextrem kanal som Nyheter Idag.

Qviberg kommenterar dock inte sitt uttalande om att han vill sparka en journalist på tidningen för dennes påstådda politiska åskådning.

Chang Frick skriver i en kommentar till DN att uttalandena är korrekta:

”Intervjun visar helt ofiltrerat hur Qviberg och Ager-Hanssen tänker med Metro. Att de ångrar intervjun är talande. Det visar att jag har gjort ett bra jobb.”

Chang Frick skriver också att han mejlade hela artikeln, inklusive ingress och allt, i förväg till både Qviberg och Ager-Hanssen och att både godkände den innan han publicerade den.

”Dessutom ljuger Qviberg och Ager-Hanssen om att de inte visste vem jag var. Det visste synnerligen Ager-Hanssen mycket väl. I intervjun säger han ju själv att han kollat upp Nyheter Idag mycket noga.”

Chang Frick bemöter också Qvibergs beskrivning av sajten som högerextrem och hänvisar till medieforskaren Kristoffer Holt vid Linnéuniversitetet som i en intervju med Sveriges Radio sagt att han är kritisk till de etablerade mediernas hållning när det gäller en del alternativa medier:

– Det finns tyvärr en tendens till brist på nyansering. När man bankar för mycket på trumman och använder för stora ord. Framför allt när man klumpar ihop folk när de har skillnader sinsemellan. Då riskerar man att själv att bli otrovärdig, sa Holt.

Sedan artikeln i Nyheter Idag publicerades har Metros kolumnist Viktor Banke beslutat sig för att sluta skriva för tidningen. I ett inlägg på Twitter skriver Banke:

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.