Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-19 16:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/r-kelly-gripen-i-chicago/

Kultur

R Kelly gripen i Chicago

01:23. R Kelly har överlämnat sig till polisen, sedan en åklagare i Illinois lagt fram åtal om grova sexuella övergrepp mot bland andra tonårsflickor.

R Kelly har överlämnat sig till polisen, sedan en åklagare i Illinois lagt fram åtal om grova sexuella övergrepp mot bland andra tonårsflickor.

Stjärnan riskerar ett mycket långt fängelsestraff.

Rätta artikel

”Sångaren och låtskrivaren Robert Kelly (R Kelly) är gripen och i Chicagopolisens förvar”, twittrar Anthony Guglielmi, talesperson för polismyndigheten i staden.

”Den tilltalade kommer att framträda i domstol i morgon eftermiddag”, alltså på lördagskvällen svensk tid, tillägger Guglielmi. Då väntas bland annat en borgenssumma spikas, så att den 52-årige r'n'b-stjärnan eventuellt kan släppas i väntan på rättegång.

Enligt åtalet utsatte den nu 52-årige r'n'b-stjärnan fyra personer för sexuella övergrepp under åren 1998–2010. Ett av offren ska ha varit en vuxen kvinna, de andra tre ska ha varit flickor i åldrar ner till 13 år.

Kelly har förnekat alla anklagelser. Enligt hans advokat Steve Greenberg verkar åtminstone ett av de nu framlagda fallen vara kopplat till barnpornografianklagelser som sångaren friades från på 00-talet.

Foto: Tyler LaRiviere/AP

Innan stjärnan överlämnade sig till Chicagopolisen gjorde Greenberg ett uttalande där han förklarade att Kelly var ”djupt chockad” och beskrev sin klient som ”otroligt besviken och deprimerad” över de anklagelser som riktas mot honom, skriver AP.

”Kelly vidhåller sin oskuld och ser fram emot att frias i domstol”, sade Greenberg, enligt nyhetsbyrån.

Greenberg sade i samband med gripandet, till medier i USA, att han ännu inte tittat på det vhs-band som uppges visa ett av övergreppen.

Bandet lämnades nyligen in till myndigheterna av Michael Avenatti, en jurist som företräder offren. Avenatti säger i radioprogrammet The Karen Hunter Show att bevisen mot Kelly är starka.

– Jag känner i dag stark tilltro – som far, som jurist, som en kille som tror på rätt och fel och rättvisan – att domens dag har kommit för R Kelly. Han kommer inte att klara sig ur detta, säger Avenatti.

Om Kelly befinns skyldig kan han få ett mycket långt fängelsestraff – var och en av de tio åtalspunkterna kan ge upp till sju års fängelse.

De misstänkta övergreppen är i fokus i dokumentärserien ”Vi överlevde R Kelly”, där flera av artistens påstådda offer träder fram.

Läs mer: Övergreppsanklagelserna som kan bli världsstjärnans fall