Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Radiokanal för kvinnor startar åter i Afghanistan

01:13. För sex månader sedan anföll talibanerna Kunduz och grundaren av Radio Shaesta, Zarghona Hassan tvingades fly. Nu är hon tillbaka och bygger, med stöd av FN:s utvecklingsprogram, upp radiostationen igen.

Zarghona Hassan, som äger en radiokanal med fokus på kvinnors rättigheter i Afghanistan, flydde sin hemstad Kunduz för sex månader sedan, när talibaner attackerade. Men nu har hon återvänt för att åter kunna utbilda kvinnor.

För sex månader sedan tvingades Zarghona Hassan fly från sin hemstad Kunduz efter att talibaner attackerat staden. Hon hade redan tidigare tagit emot flera dödshot för sitt arbete med radiokanalen ”Shaesta” som fokuserar på att utbilda kvinnor om sina rättigheter, enligt AP. När talibanerna attackerade visste hon därför att hon var tvungen att fly.

Men nu har hon återvänt till sin hemstad. Och med ett bidrag från UNDP har hon åter kunnat starta radiostationen som enligt deras beräkningar tidigare lyckats nå upp till 800.000 kvinnor med sina sändningar. Framför allt handlar sändningarna om annars tabubelagda ämnen som kvinnomisshandel och reproduktiv hälsa.

Att använda radio som medium har visat sig effektivt - då bara runt 15 procent av kvinnor i norra Afghanistan kan läsa.

Idag tisdag, på internationella kvinnodagen, räknar Zarghona Hassan med att kunna börja sända igen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.