Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 21:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/radiokoren-ar-en-av-de-allra-basta-korer-som-finns/

Kultur

”Radiokören är en av de allra bästa körer som finns”

Kaspars Putniņš, ny chefsdirigent för Radiokören.
Kaspars Putniņš, ny chefsdirigent för Radiokören. Foto: Mattias Ahlm

Den lettiske dirigenten Kaspars Putniņš blir ny chefsdirigent för Radiokören från oktober i år. 

Du har en bred internationell erfarenhet av arbete med körer, hur ser du på Radiokören och vad känner du inför jobbet? 

– Jag är överlycklig, en underbar känsla, som det skulle vara för vilken kördirigent som helst i världen. Det är så inspirerande att se hur denna strålande kör tar sig an musik, med vilken energi. Och det ska bli en glädje att få växa och utvecklas allt tätare tillsammans. 

Vad är din längtan, vad vill du åstadkomma med Radiokören?

– Jag har många idéer men tror att detta måste gro på ett organiskt sätt. Radiokören är en av de allra bästa körer som finns, den har en stolt tradition, en egen karaktär och det är viktigt för ledaren att ge kören en djup känsla av dess möjligheter på kort och på lång sikt. Att se körmusikens potential som instrument, men ett ben i traditionen och ett i det nya, okända. Vi ska utforska nya territorier tillsammans. 

Hur ser din idealiska lyssnare ut? Hur vill du att vi ska lyssna på er musik?

– Jag vet att Radiokören är älskad här. Och jag tror att den idealiske lyssnaren är engagerad och öppen och låter sig vidgas i mottagandet. En god lyssnare tillåter sig att bli tagen någonstans där man aldrig har varit.