Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rafael-edholm-gor-film-av-mobergs-rid-i-natt/

Kultur

Rafael Edholm gör film av Mobergs ”Rid i natt”

Rafael Edholm och produtkionsbolaget Hands up Stockholm har köpt rättigheterna till Vilhelm Mobergs roman "Rid i natt". Foto: Stina Stjernkvist/TT

Skådespelaren Rafael Edholm och hans produktionsbolag Hands up Stockholm har köpt film- och tv-rättigheterna till Vilhelm Mobergs klassiker ”Rid i natt” från 1941.

TT Text

Romanen utspelar sig på 1600-talet i en småländsk by där bonden Svedje gör uppror mot fogdens män som skickats av tysken. Nu vill produktionsbolaget tillgängliggöra verket för en ny generation.

”Även om handlingen utspelar sig i Sverige på 1600-talet så är historien tidlös och lika aktuell idag som när boken skrevs 1941. Det handlar om den enskilde människans kamp, överhetens förtryck, vänners svek och så finns det dessutom en fantastisk kärlekshistoria som vi kommer att vilja utveckla”, säger Rafael Edholm enligt ett pressmeddelande.

Romanen filmatiserades redan 1942, då i regi av Gustaf Molander. Det är ännu oklart om de nyförvärvade rättigheterna kommer att resultera i en långfilm eller en tv-serie, eller både och.

Ansvariga producenter för det nya projektet är Rafael Edholm själv samt Hands up Stockholms medgrundare Fredrik Lundberg. Bolaget har tidigare bland annat producerat dramaserien Veni Vidi Vici, som visats på Viaplay i Sverige och Hulu i USA.