Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rapduon-aden-och-asme-vi-ar-den-nya-generationen/

Kultur

Rapduon Aden och Asme: ”Vi är den nya generationen”

Bild 1 av 2 Regnet har precis fallit över Hammarkullen när Asme och Aden visar DN:s fotograf Tomas Ohlsson runt i området. På varje kortsida av de jättelika miljonprojekthusen längs Bredfjällsgatan uppenbarar sig jättelika graffitti-målningar. ”Men vi hänger inte så mycket där”, förklarar Asme.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2
Foto: Tomas Ohlsson

Aden x Asme tog bakvägen mot framgång och blev Hammarkullens stora rapfenomen. Efter miljontals lyssningar på nätet släpper den unga duon nu sitt debutalbum ”12 till 12”, med berättelser om vardagens råa verklighet.

På ett skivbolagskontor i centrala Stockholm sitter Aden och Asme. De ler efter att ha återgett textraderna från singeln ”Stora”:

”Börja på bänk tänkte bank

Vadå tänk efter? Ta allt

Dom sa värdelös

Så jag gjorde värde på löst”

Om enskilda rader fångar deras värld och mentalitet är det kanske dessa. Att börja på en bänk i Hammarkullen, drömma om framgång, bli sedda som misslyckade, skapa inkomst på enda möjliga sätt – och sedan ta allt och bli stora.

Aden x Asme är just nu på väg att göra det. På onsdag släpps det av många efterlängtade debutalbumet ”12 till 12”. Hiphopduon från nordöstra Göteborg har de senaste åren fått miljontals digitala lyssningar och blivit ett frontnamn för en ny generation svenska rappare. Samtidigt har de hållit sig undan exponering och länge tackat nej till intervjuer.

Varför? Musiken talar för sig själv, säger de båda. Verkligheten de vill berätta om ligger ingjuten i deras texter och låtar. Det har känts som en kollision att överlåta förmedlandet till andra som inte upplevt deras värld på daglig basis. Utomstående har svårt att förstå den verklighet som stundvis varit rå och brutal med få vägar mot oberoende och framgång – men där stämningen samtidigt varit generös och ödmjuk. 

Asme sätter ord på vad det innebär:

– Om du är snäll mot mig, då är jag snäll tillbaka. Om du trampar på mig en gång, då kommer jag att trampa på dig tio gånger. Det är en sådan person jag är och det är en sådan mentalitet som vi alla har där vi kommer från. 

Aden och Asme har under många år bott i samma trappuppgång. Foto: Tomas Ohlsson

Dryga två år har gått sedan marsdagen då Aden x Asme laddade upp sin första låt ”Bonnie & Clyde” på Youtube. De förstod inte då vilken sprängkraft som fanns i deras musik. Barndomsvännerna, som växt upp i samma trappuppgång, delat dagis och skola, hade dittills mest gjort musik på skoj. Aden först, innan Asme hängde på. Bara vännerna visste att de gjorde musik – men när de väl släppte låtarna offentligt ”exploderade” reaktionerna, inte minst efter andra låten ”Kasse”.

På sätt och vis kom Aden x Asme vid rätt tidpunkt, när allt fler rappare började ta bakvägen genom digitala medier, oberoende och utan uppbackning från stora skivbolag. Samtidigt introducerade duon nya ljudbilder på den svenska rapscenen. De influerades före genombrottet av britter som Nines, D-block Europe, Kojo Funds och Jay Huss, vars realistiska texter om gatans verklighet de identifierade sig med, och vars melodiösa afrobeatsound de inspirerades av. Aden och Asme ville berätta om sin tillvaro, med sin typ av flow.

– Skapandet skojade vi fram, ingen lade tonerna som vi. Antingen var det hårdrap eller att sjunga, men det fanns inget däremellan. Vi kopplade samman de delarna och blev den nya generationen, säger Aden. 

Debut-ep:n ”Vågor och fåglar” spelades in i London under fjolåret. På åtta dagars studiotid färdigställdes tolv låtar, som skalades ned till skivans fem spår. Aden x Asme arbetar på det sättet. De överanalyserar inte, utan skapar snabbt låt på låt för att senare välja ut vad som är kvalitativt. I deras värld finns inget som heter vila. De arbetar från dagens start till att den tar slut. ”Från 12 till 12” helt enkelt, som de brukar säga i kompisgänget, vilket blev inspiration till den nya albumtiteln.

Asme och Aden. Foto: Tomas Ohlsson

– Vi har alltid haft den mentaliteten. Vaknar du efter tolv om dagarna, då vaknar du för sent. Och du kan aldrig gå hem innan tolv. Alla våra vänner sliter på olika sätt, med arbete eller plugg, eller som vi med musik. Det finns inga pauser eller raster. Det handlar om tålamod. Med tålamod kan du få allt, säger Asme.

Aden och Asme vill bevara den värld de själva och deras vänner levt i. Vännerna är alltid de mest ärliga, och anmärker om duons texter eller beat inte håller tillräcklig nivå. I perioder har musiken börjat ta duon från Hammarkullen, men platsen är såväl fysiskt som psykiskt en del av dem. De har svårt att identifiera sig med Göteborg som helhet, och inte heller med andra framgångsrika artister från stadens hiphopscen.

– Grejen med oss är att vi är förortsgrabbar. Förortsgrabbar. Vi har hållit oss dit, gjort det man inte ska göra. Inget ont om dem alls, men vi lever i en heeelt annan värld än de. Innan vi började göra musik visste vi inte ens vilka de var, säger Aden.

Hur ska ni bevara er aura?

– Genom att säga saker som människorna från vår plats kan relatera till. Mina tio närmsta vänner ska fortfarande förstå vår musik och aldrig kunna ifrågasätta om den speglar oss eller inte. Vi spenderar nästan hela vår tid i Hammarkullen, skriver berättelser om det som vi ser där. Det är så man bevarar, säger Aden.

Flera låtar på det nya albumet innehåller ord som vittnar om avsked. Inte minst ”Banger” som gästas av Cherrie, där duon rappar om att de ”lämnar kriget” bakom sig. Aden och Asme berättar att det är så de tvingats se på livet – som en kamp för att hålla sig flytande. Bland annat på grund av närheten till kriminalitet eller destruktiva sammanhang.

– Det är omkring dig vare sig du vill eller inte. Ibland gör du valet att vara inblandad, vilket vi båda har gjort under våra liv. Det finns miljoner sätt att göra pengar på i den här världen, men om du bara ser en väg då kommer du att ta den, säger Aden.

– Det handlar om frestelser. Vissa får pengar från sina föräldrar men den möjligheten har aldrig funnits för oss. Ska jag ta en hundring från min mamma för att köpa cigg när hon inte ens vet om att jag röker? Pengar som hon krigat för? Aldrig. Det enda sättet blir att göra sina egna pengar, säger Asme.

Foto: Tomas Ohlsson

Är det många som inte förstår de förhållanden ni växt upp i?

– Ja, folk som inte är från förorten förstår inte hur det kan vara. Min farsa flyttade när jag var två år, jag har aldrig haft kontakt med honom sedan dess. Pappa, som skulle varit den som gjorde mig till en man, säger Asme och fortsätter:

– Många kan inte förstå att den typen av situationer är vardag för folk som kommer därifrån. De har fördomar om hur jag ser ut, var jag bor, vilka jag umgås med och hur jag klär mig.

Han tystnar kort och tillägger:

– Men det är väl upp till dem vad de vill tro. 

Aden och Asme. Foto: Tomas Ohlsson

Aden och Asme talar om livet som en bergochdalbana, att det man vunnit kan förloras bara på en dag. Den inledande chocken över genomslaget med musiken har dock lagt sig. De har insett att de förtjänar framgången och de nya dörrar som öppnats. Mer musik är redan färdigställd och i samband med debutplattan släpps också en kortfilm som de varit med om att göra. Tanken är att visa en berättelse om umgänget, vänskapen och mentaliteten.

Rapduon från Hammarkullen vill, utan att lossa på grundbultarna i sitt musikskapande, alltid utvecklas och hitta nya inspirationskällor. De har lämnat den brittiska rapscenen bakom sig, och i stället riktat blicken mot unga amerikaner som skapat nya toner och skruvat upp takten. Musiken måste utvecklas, men aldrig sluta vara lekfull.

– Vi var väldigt osäkra när vi började med musiken. Ena dagen sa vi ”fuck that” och andra dagen var vi tillbaka i studion ändå. Då fanns det ingen ambition, det var ingen ekonomisk källa och vi skojade oss genom dagarna, säger Aden.

Asme tar vid:

– Och det är det som gjort oss till vilka vi är. Vi skojar och skrattar oss igenom allting även i dag. Det är så det måste göras för att vi ska kunna ta allt.