Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rebecka-karde-den-verkliga-tragedin-ar-att-klimatkrisen-faktiskt-kan-forhindras/

Kultur

Rebecka Kärde: Den verkliga tragedin är att klimatkrisen faktiskt kan förhindras

Foto: Keith Virgo/AP

Rebecka Kärde läser klimatforskare som känner ”vulkaniskt explosiv vrede” inför klimatförändringar, men som talar för döva öron. 

I veckan kom rapporter om att isen på Grönland smälter i snabbare takt än någonsin. Den senaste månaden har mer is försvunnit än under ett vanligt genomsnittsår, och temperaturerna ligger tio grader över normala.

Jag läser en essä i en australiska tidskriften The Monthly av forskaren Joëlle Gergis, knuten till FN:s klimatpanel IPCC. Hon frågar sig hur man mentalt ska hantera vetskapen om vad som sker: om vidden av den ekologiska katastrofen, om hur oåterkalleligt det ser ut. En fråga som naturligtvis blir extra akut för de som arbetar med att ta fram och sprida kunskap om klimatförändringarna – för döva öron, i många fall.

Gergis själv påminns om när hon besökte sin pappa på sjukhuset efter att han fått en hjärnblödning. Hon tittade på röntgenbilderna och såg att en fjärdedel av hjärnan var täckt av blod. Plötsligt blev det så uppenbart: han skulle dö.

Något i den stilen, fast inbäddat i viss livsnödvändig förnekelse, känner jag när jag läser om Grönlands isar. Vad måste då inte en glaciolog eller klimatforskare känna? Själv har jag ju bara experternas uppenbara desperation att gå på. Det är som att vara barn och märka att ens föräldrar plötsligt rör sig annorlunda, diskar snabbare, stänger dörren hårdare. Skilsmässan är på gång, man bara vet det.

Gergis skriver att hon framför allt känner sorg. Men också, och i tilltagande grad, ”vulkaniskt explosiv vrede”. Att sakta ner den globala uppvärmningen är trots allt geofysiskt möjligt. Det är politiken, kapitalismen, som sätter stopp. Och, som av allt att döma kommer fortsätta göra det. Ändå hör man sällan någon från Världsbanken eller IMF uttala sig om vad de tänker göra. Ur det perspektivet är det ingen tröst att katastrofen kan förhindras: tvärtom är just detta den verkliga tragedin.

Läs fler texter av Rebecka Kärde, till exempel om att Ola Julén gestaltar lidandets idealform.