Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rebecka-karde-patrik-svensson-talar-om-manniskans-svindlande-litenhet/

Kultur

Rebecka Kärde: Patrik Svensson talar om människans svindlande litenhet

Patrik Svensson.
Patrik Svensson. Foto: Lina Arvidsson

Patrik Svensson, författare till ”Ålevangeliet”, ägnar sitt sommarprogram åt havet och åt soul. DN:s Rebecka Kärde har lyssnat.

När författaren och kulturskribenten Patrik Svensson nyligen intervjuades om sitt sommarprat (Helsingborgs dagblad 11/6) berättade han att han under arbetet med programmet fått en insikt: han har ”otroligt bra musiksmak”. 

Och det har han faktiskt! Frank Ocean, Yung Lean, Femi Kuti, D’Angelo – jag kan inte tänka mig att någon av årets övriga sommarpratare kommer överträffa den blandningen.

Peps Perssons ”Låftamannen” är det enda musikval som förklaras närmare. Svensson citerar en intervju där Persson pratar om sitt intresse för rytm. Rytm, menar nyplatonisten Peps, är det som förenar alla människor och som gör oss till delar av en större helhet. Han säger: ”Jag skulle till och med vilja påstå att människan inte har någon själ. Människor har själ, men själen finns inte i oss, den finns mellan oss.”

För Patrik Svensson är i stället havet den länk som knyter samman världen. Havet är ”alltings ursprung”, ”den största och bästa berättelsen av dem alla”. Här lever naturligtvis ålen, huvudperson i Svenssons succébok ”Ålevangeliet” från förra året. Men också håkärringar, maneter, den 500-åriga musslan Ming och – en gång i tiden – den primitiva fisken microbrachius dicki, som man tror var den första organismen att reproducera sig sexuellt.

Tempot är trivsamt, anekdoterna många och välfunna. Svensson rör sig med stillsam nyfikenhet mellan gåtfulla havsorganismer, Magellans resor och marinbiologen Rachel Carson. Han pratar föredömligt lite om sig själv. Men han berättar hur han tvingades lära sig läsa: när hans (ej simkunniga) mamma tröttnade på att läsa högt för honom ur en bok om havsdjur. 

Fantasi, förundran, upptäckarglädje; den vuxna och ovuxna människans svindlande litenhet. Tematiken tar långsamt form, i ett sommarprogram som är befriande fritt från slutsatser och aktualitetskrav.

Läs mer:

Här är årets Sommarpratare 2020

Läs recensionerna av årets Sommar i P1

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt