Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 04:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rederiet-skadespelaren-yvonne-schaloske-dod/

Kultur

”Rederiet”-skådespelaren Yvonne Schaloske död

Yvonne Schaloske i rollen som Vera Bengtsson i "Rederiet".
Yvonne Schaloske i rollen som Vera Bengtsson i "Rederiet". Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Skådespelaren Yvonne Schaloske har avlidit, bekräftar hennes sambo för Aftonbladet. Hon var mest känd för sin roll som säkerhetschefen Vera Bengtsson i SVT:s långkörare ”Rederiet”.

TT Text

Under 1980- och 90-talet spelade hon i en lång rad filmer, bland annat i ”Sökarna”, ”Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv” och ”Jönssonligans största kupp”.

Hon kom att förknippas med Vera Bengtsson, som hon spelade från 1996 ända tills ”Rederiet” slutade sändas 2002, så till den grad att hon lade ned skådespelandet efter seriens slut. Hon arbetade som säkerhetskontrollant på Landvetters flygplats och var även spinninginstruktör.

– Jag har inte velat fortsätta med skådespeleriet efter Vera Bengtsson för att hon gjorde ett starkt intryck. Det är första gången jag kunnat säga att jag gjort ett bra jobb, sade hon till Aftonbladet förra året.

Skådespelaren Bert-Åke Varg, som spelade med Yvonne Schaloske i ”Rederiet”, minns sin forna kollega:

– Det var en väldigt fin person som både jag och min fru tyckte väldigt mycket om, och hon blev ju inte så gammal. Hon var en fin kamrat i ”Rederiet” och vi besökte henne också där hon bodde. Vi hade så roligt, hon var spontan och frimodig, en underbar tjej, säger han till Aftonbladet.

Yvonne Schaloske blev 68 år gammal.