Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Regeringen satsar på förortskultur

Kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Fredrik Persson/TT

252 miljoner kronor mer till satsningar inom kulturen. Det är slutsiffran när regeringen presenterar 2015 års kulturbudget. Överraskningen i budgeten är en satsning på kultur i miljonprogramsområden.

230 miljoner kronor till kultur i miljonprogramområden över en fyraårsperiod. Det är den stora nyheten när regeringen presenterar 2015 års kulturbudget. Pengarna ska gå till kulturverksamheter i förorterna och till ”konstnärlig gestaltning av områdenas boendemiljöer” där 50 miljoner kronor delas ut redan under nästa år.

Satsningen välkomnas av Statens konstråd, en av de myndigheter som kommer att medverka i projektet.

– För att vara en kulturbudget är det mycket pengar, det är en stor satsning. Samarbetar man med lokala projekt kan de räcka långt, säger Magdalena Malm, direktör på Statens konstråd.

Oppositionen är dock inte lika imponerad.

– Det här är som ”Kejsarens nya kläder”. Det ligger som en del av upprustningen av miljonprogrammen och det finns redan i dag ett krav på utsmyckning i samband med den upprustningen, säger Per Bill, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna.

Sammanlagt avsätter regeringen 7,1 miljarder till kulturändamål, en ökning på 252 miljoner jämfört med förra året och en större satsning än de senaste årens höjningar som i snitt har legat på cirka 100 miljoner kronor.

Av de andra stora satsningarna var det mesta känt: 100 miljoner årligen till sänkta kulturskoleavgifter - i snitt ska avgiften sänkas med 250 kronor per termin - och 80 miljoner för att införa fri entré på 17 statliga museer med start 2015.

– Det intressanta är att vi generellt i väst går mot en liberal kulturpolitik. Nu har vi en regering som efter åtta år av borgerligt styre går tillbaka till en socialistisk syn på statens roll i kulturen, säger Katja Lindqvist, kulturpolitisk expert och docent i företagsekonomi på Lunds Universitet.

Per Bill är även kritisk till dessa satsningarna, som han menar kommer att innebära en sned social fördelning av kulturanslagen.

– Nu kommer vissa utställningar fortfarande att kosta pengar, medan det blir gratis att se de permanenta samlingarna. Varför ska man subventionera entrén för en rik tysk turist när det kostar pengar för skolbarn att se till exempel en Picasso-utställning? När det gäller kulturskolan tycker vi att det vore bättre att skapa en morot för att se till att det finns kulturskolor i alla kommuner, snarare än att sänka kostnaderna i rika Stockholmsförorter där det i dag ofta är höga avgifter på kulturskolan, säger han.

Regeringen har även beslutat att under nästa år lägga ned Myndigheten för kulturanalys, som bildades av Reinfeldts regering 2011. Anledningen är att dess verksamhet enligt regeringen överlappar andra myndigheters analysarbete. Vilken myndighet som övertar arbetsuppgifterna inom exempelvis kulturstatistik kommer att presenteras längre fram.

Regeringen skjuter även till 20 miljoner kronor till de frilansade kulturarbetarna, i en satsning som ska skapa större trygghet för skådespelare, musiker och dansare inom kultursektorn. Man inför samtidigt en satsning på e-böcker och en ny nationell biblioteksstrategi för 10 miljoner kronor.

Fakta. Kulturbudgetens utveckling

Sedan 2006 har kulturbudgeten ökat från 5,9 miljarder kronor till dagens siffra på 7,1 miljarder. I snitt ökar budgeten med 0,1–0,2 miljarder årligen, vilket gör årets ökning till ett trendbrott.

2006: 5,9 miljarder
2008: 6,0 miljarder
2010: 6,4 miljarder
2012: 6,5 miljarder
2014: 6,8 miljarder
2015: 7,1 miljarder

Nyheterna i kulturbudgeten
230 miljoner kronor till kultur i miljonprogramområden över en fyraårsperiod. Pengarna ska gå till att kulturverksamheter i förorterna och till ”konstnärlig gestaltning av områdenas boendemiljöer”. Anslaget tillförs 50 miljoner kronor 2015 och 60 miljoner kronor årligen mellan 2016-2018 för att främja kulturverksamheter i miljonprogramsområden.

Myndigheten för kulturanalys avvecklas 2015. Vilka som övertar myndighetens arbetsuppgifter är oklart

Forum för levande historia tillförs 25 miljoner kronor under perioden 2015-2017. Pengarna ska gå till ett samarbete med Statens skolverk för en utbildningssatsning i grund- och gymnasieskolor om rasism i historien.

Statens kulturråd tillförs 500.000 kronor 2015 för att stärka hbtq-personers rättigheter inom kulturområdet.

Riksarkivet får 3 miljoner kronor för att bevara och tillgängliggöra arkivmaterial från statliga myndigheter.

Regeringen kommer att avstå sina anspråk på ägandet av Prins Eugens Waldemarsudde. Byggnader och inventarier ska i stället tillfalla Stiftelsen Prins Eugens Waldemarsudde.
100 miljoner kronor ska årligen avsättas för att sänka kulturskoleavgifter i landet. I snitt ska avgiften sänkas med 250 kronor per termin.

Fri entré på statliga museer. 80 miljoner kronor kommer att gå till att införa fri entré på 17 statliga museer.

Förbättrad trygghet för kulturarbetare. 20 miljoner kronor satsas på skyddsnäten för frilansande skådespelare, musiker och dansare.

E-bokssatsning. 10 miljoner kronor går till en e-bokssatsning och en nationell demokratiplan för de svenska biblioteken.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.