Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Regeringens tio åtgärder för att motverka trakasserier

01:25. Skådespelaruppropet mot sexuella trakasserier får politiska konsekvenser.

I dag presenterade kulturminister Alice Bah Kuhnke de första kulturpolitiska åtgärderna för att förstärka kultursektorns arbete mot sexuella trakasserier.

 

Skådespelaruppropet mot sexuella trakasserier får nu politiska konsekvenser. Bland annat ska den som jobbar med barn inom kultursfären visa upp utdrag ur belastningsregistret, på samma sätt som sker inom förskola och skola.

Kulturminster Alice Bah Kuhnke (MP) presenterade på onsdagen ett åtgärdsprogram i tio punkter för att komma till rätta med problemen inom kulturområdet.

– Det här är långt ifrån lösningen på alla de stora utmaningar vi står inför inom kultursektorn, inte bara i Sverige utan i Europa och världen i stort, säger Alice Bah Kuhnke och fortsätter:

– Vi kommer att behöva vara många som är beredda att göra mycket mer. Vi är många ledare som måste vara som grävlingar som håller i den här frågan när ljuset slocknat. 

Regeringen ställer i åtgärdsprogrammet högre krav på att nationalscenerna Operan, Dramaten och Riksteatern ska rapportera om hur de synliggör sitt arbete mot sexuella trakasserier. 

Bland åtgärderna ingår också att den som jobbar med föreställningar med barn ska visa upp utdrag ur belastningsregistret, på samma sätt som sker inom förskola och skola.

– Något som uppkommit i alla de samtal jag har haft är att många kvinnor vittnat om att första gången de utsattes var som barn och deltog i teater- och filmproduktioner, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke på pressträffen.

I nuvarande lagstigning finns redan möjligheten för arbetsgivaren att kräva ett utdrag ur belastningsregistret. Kulturdepartementet ska därför säkerställa att nationalscenerna känner till lagstigningen.

– Människor som dömts för brott mot barn ska inte få en arena att arbeta med barn, säger Alice Bah Kuhnke.

Här är samtliga tio punkter i regeringens åtgärdsprogram: 

1) Krav på att nationalscenerna Operan, Dramaten och Riksteatern ska rapportera till regeringen om hur de synliggör sitt arbete mot sexuella trakasserier.

2) Ökat fokus på att motverka sexuella trakasserier i filmbranschen

3) Särskilt vikt vid arbete mot sexuella trakasserier för Kulturrådets stöd

4) Utdrag ur belastningsregister i anslutning till föreställningar med barn

5) Omedelbara åtgärdsplaner från ordföranden och vd för nationalscenerna

6) Internationell samling i Cannes om effekter och åtgärder av #metoo i filmbranschen

7) Uppföljande branschmöten under året

8) Helhetsgrepp för alla Kulturdepartementets myndigheter

9) Mer resurser för att motverka diskriminering

10) Avskräckande sanktioner för de arbetsgivare som nonchalerar övergrepp på sin arbetsplats

Läs tidigare texter om Metoo: Alice Bah Kuhnke: ”Kultursfären är en arena för övergrepp”

Läs mer: Alice Bah Kuhnke (MP) kräver ett slut på trakasserierna och övergreppen.

Läs mer: DN:s samlade artiklar om Metoo.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.