Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/regissoren-joel-schumacher-ar-dod/

Film

Regissören Joel Schumacher är död

Joel Schumacher.
Joel Schumacher. Foto: Chris Pizzello/AP

Joel Schumacher, som regisserat två ”Batman”-filmer, ”Falling down” och ”The lost boys” har avlidit, rapporterar The Independent. Han ska ha diagnosticerats med cancer i fjol.

TT Text

Schumacher föddes 1939 i New York och växte upp under knappa omständigheter. Enligt en intervju i Irish Times var hans mamma svensk, medan pappan, som var amerikan, dog när Joel Schumacher var fyra år gammal. Han började arbeta inom modeindustrin, men efter att ha fastnat i drogmissbruk och tagit sig ur det bestämde han sig för att söka lyckan i Hollywood.

Joel Schumacher började som kostymdesigner till bland annat Woody Allens ”Sjusovaren”, skrev filmmanus och debuterade som regissör 1981. Fyra år senare fick han sin första kassasuccé med filmen ”St. Elmo's fire”.

Han ersatte Tim Burton som regissör för ”Batman”-filmerna, först med ”Batman forever” 1995 och sedan ”Batman & Robin” 1997, en film som floppade på bio. I en senare intervju skyllde Joel Schumacher på att filmbolaget velat att han skulle göra filmen barnvänlig, vilket gjorde den ”kitschig och tramsig”. Schumacher var öppet homosexuell och enligt skådespelaren George Clooney så ville regissören att han skulle spela Batmanfiguren med homoerotiska undertoner, något Schumacher förnekade så sent som 2019.

– Om jag inte vore gay hade man aldrig sagt sådana saker om mig. De här historierna fanns långt innan jag kom in i bilden. Batman och Robin är två män som bor i en grotta tillsammans. Det har alltid funnits rykten om att de egentligen var ett par, sade han till Variety.

Efter ”Batman”-fiaskot bestämde han sig för att göra mörkare lågbudgetfilmer, bland annat ”8 mm” med Nicolas Cage och ”Flawless” med Robert De Niro. Hans karriär spände mellan krigs- och actionfilmer, via dramat ”Veronica Guerin” med Cate Blanchett i titelrollen till den storslagna filmversionen av ”Fantomen på operan” 2004. Hans sista film blev ”Trespass” från 2011 och ett par år senare regisserade han två avsnitt av ”House of cards”.

Joel Schumacher blev 80 år gammal.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt