Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Rejäl spännvidd bland vinnarna på Manifestgalan

Under fredagens Manifestgala i Stockholm delades priser ut i 15 genrer jämte 6 specialkategorier. En rejäl spännvidd, med både Loney Dear, ShitKid, Jaqee och Mariam The Believer på prispallen.

Årets Manifest-vinnare i kategorin hiphop blev under galan på Nalen Sammy & Johnny Bennett för en säregen stil ”där den nya generationens hiphop utanför och innanför stadsgränserna skapar nutida poesi med kulsprutetexter som förankrar sig i vardagen, humor och allvar, hemmavideos, Chewbacca och Vivaldi”, enligt juryn. Pop-priset gick till den hårt applåderade Loney Dear vars senaste skiva ”utmärks framför allt av det symfoniska soundet, som gett de redan emotionella låtarna än mer känsla”. 

Rockkategorin tog ShitKid hem för hennes stenhårda, medryckande och oförutsägbara gitarrfuzzande på albumet ”Fish”. ”Här finns melodier som skulle få vilken våning som helst i Brill Building att skaka av avund och här finns gitarrer som skulle få GG Allin att behöva byta blöja”. 

Jaqee vann årets rytm-kategori med sin ”Fly high”-skiva, ”en vacker, unik och oemotståndlig upplevelse” med texter som ”fångar människans innersta väsen, från ilska och rädsla till lycka och välmående”. Med sin ”enastående och ärliga röst” och nyskapande jazz som för genren framåt vann Mariam The Believer jazzkategorin med albumet ”Love Everything”. 

Årets indie tillföll branschuppropet #närmusikentystnar, en rörelse mot sexuella trakasserier och övergrepp inom musikbranschen. Med ”enkla men skoningslösa medel tvingade den oss att rannsaka oss själva men även våra vänner, kollegor och organisationer” understryker juryn.

I syntkategorin segrade vidare Priest med debutalbumet ”New Flesh” som går från det ”djupaste mörka till det melankoliskt poppiga, allt förstärkt av intressanta ljud, skevande oljud och starka refränger”. Årets Live-pris fick The Bear Quartet-veteranen Mattias Alkberg, inte helt oväntat, med sig hem till Luleå. Han belönas för sin förmåga ”att väva in det politiska i vardagen, glesbygdens utarmning, vardagliga betraktelser och starka känslor utan att göra klassisk punk av det (…) ingen annan har skakat om sin publik på detta sätt 2017”, konstaterar prisjuryn.

Den unga countrybluesfantasten Bror Gunnar Jansson från Göteborg knep ett Manifestpris i singer songwriter-klassen för atmosfärrika ”And The Great Unknown - Part I & II” och förmågan ”att trollbinda lyssnaren med en avskalad ljudbild och själfull sång”. Matti Ollikainens häpnadsväckande miniorkester Franska Trion tog som melankolimästare med albumet ”Los Angeles” hem visklassen i år - ”ytterligare ett album att spegla sig i när svärtan i själen gör sig påmind”.

Bandet Trots från hardcore-fästet Umeå vann punkkategorin med sitt självbetitlade album som förvaltar punkarvet och ”som uppblandat med redigt råa amerikanska influenser ser till att undvika proggens trötta fallgropar” medan hårdrockpriset gick till Monolords ”Rust”, en skiva som juryn beskriver som både ”sinnesöppnande och svävande utan att tappa fokus”.

Årets nykomling på Manifestgalan 2018 blev Donika Nimani, årets dans tillföll Arkajo för den samlade produktionen under det gångna året. I kategorin experimentellt segrade Mirjam Tally med ”Interferences”, Lisas ”Fiddle & Accordion Conversations” gjorde detsamma i folkkategorin liksom Emma & KJ i barnklassen med ”Huset”. Det ständigt turnerande Piteåbandet Expanders kammade hem dansbandskategorin med ”Play that rock 'n' roll” och årets musikvideo regisserades av Jonas Hong Soo Eriksson till Nadia Tehrans låt ”Cash Flow”. Årets textförfattare blev Katohjärta med ”Inget kommer att ordna sig” medan Pale Honey tilldelades Manifestpriset i årets kompositör-kategorin för ”Devotion”.

I jurygrupperna för de skilda priskategorierna satt i år sammanlagt närmare 150 personer - journalister, arrangörer och andra som på olika sätt är verksamma i musikbranschen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.