Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Rubens tar plats i Östersund

Verk av Rubens
Verk av Rubens Foto: Nationalmuseum

På söndag öppnar Nationalmuseum Jamtli med Rembrandt, Rubens, Carl Larsson och flera andra giganter.

– Det är nästan lite ofattbart, säger biträdande museichefen Christina Wistman.

– Vi kommer kunna visa fantastiska verk och Nationalmuseumsamlingar framöver.

Satsningen innebär att konstnärer som Rembrandt, Peter Paul Rubens, Carl Larsson, Jenny Nyström och många andra kommer att samsas i Östersund framöver. Tanken med den nästan årslånga första utställningen ”Sex sekler av samtid” är dock inte bara att få stoltsera med namnkunniga skapare – utan också att utbilda.

– Utställningen är både bred och omfattande. Den är djuplodande och går från 1500-talet fram till i dag, berättar Christina Wistman.

Från början var tanken att Nationalmuseum från centralt håll skulle bidra med 4,5 miljoner kronor, men efter uteblivna äskade pengar får nu Jamtli finna sig i knappt hälften av den summan. Nu behöver samarbetsgruppen fundera över vad det långsiktiga målet ska bli för den permanenta filialen i Östersund.

– Det börjar bli lite bråttom med nästa utställning, den nuvarande ska ju bytas våren 2019. I samband med att vi bestämmer det i sommar kommer vi att lägga en mer långsiktig plan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.