Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rena-cirkusen-pa-parkteatern-i-sommar/

Kultur

Rena cirkusen på Parkteatern i sommar

Manegen är krattad för Robert Noack, som spelar Sixten Sparre och Ellen Lindblad (i rött) som spelar Elvira Madigan. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Stockholms parkteater har fått en ny chef så räkna med att det blir cirkus i sommar. Det stod klart när den nye konstnärlige ledaren Albin Flinkas på tisdagen presenterade ett sommarprogram fullt med cirkus, burlesk och varieté.

Rätta artikel

Flinkas, som tagit över efter Sissela Kyle som chef för stockholmarnas populäraste gratisnöje, kommer – precis som tidigare – att medverka i flera föreställningar (oftast tillsammans med parhästen Fredrik Meyer). Han medverkar i årets huvudföreställning ”Elvira Madigan”, men inte som Sixten Sparre utan som slagverkare och dragspelare.

”Elvira Madigan” är en nyskriven musikal med Ellen Lindblad som cirkusartisten Elvira Madigan och Robert Noack som adelsmannen Sixten Sparre. Premiären äger rum i Vitabergsparken och första speldagen är den 31 maj. 

Ellen Lindblad, yngre syster till musikalstjärnan Hanna Lindblad, gör nu sin första stora musikalroll och Albin Flinkas öser beröm över både henne och Robert Noack, som hade en roll i den finländska uppsättningen av ”Kristina från Duvemåla”.

”Elvira Madigan” i Parkteaterns tappning är skriven av Emma Sandanam och Mette Herlitz, samma duo som stod bakom Klara soppteaters ”Den allvarsamma leken” för några år sedan.

– Jag har min stora kärlek i musikteatervärlden och precis som i ”Den allvarsamma leken” klingar det till av något storslaget, vemodigt romantiskt och lite våldsamt som musikteatern gärna ger sig in i. Jag är svag för sånt, säger Flinkas.

Albin Flinkas, Robert Fux, Ellen Lindblad och Robert Noack är några av dragplåstren i Parkteatern årgång 2019 Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Kommer publiken att märka att Parkteatern har fått en ny chef?

–Ja, men inte för mycket. Själen sitter inte i vem som råkar vara chef eller producent utan i det unika mötet mellan publiken och det öppna rummet i våra parker. Vi har en stor och trogen publik som längtar, säger Albin Flinkas som redan i februari fick de första frågorna på mejlen om årets program.

– Många klagar över att vi släpper programmet för sent. De vill planera sin semester utifrån vårt program och det är ju roligt, säger Albin Flinkas och beklagar att programmet inte kan offentliggöras förrän alla avtal är underskrivna. Det sista avtalet för säsongen skrevs under så sent som i måndags.

Att räkna upp alla 63 programpunkterna på Parkteatern låter sig inte göras. Mycket känns igen. Som clownen Manne, en verklig institution på Parkteatern. Manne ska ut på sedvanlig turné och till viss del i samarbete med Da-Da-Da från Marionetteatern.

Precis som vanligt blir det en hel del föreställningar för den yngsta publiken. En dag som teaterchefen ser fram mot är den 27 juli då våra fyrbenta vänner står i fokus. Dockteatern Tittut gästar Galärparken med föreställningen ”Vill ha hund!” med Tobias Ulfvebrand i huvudrollen i dubbla föreställningar (klockan 14 och 16). Och som om det inte räckte med det följs dessa familjeföreställningar upp med en talkshow under rubriken ”Det ska vara enkelt att ha hund”.

För den vuxna publiken blir det popup med Cullbergbaletten, ”Best of opera”, ”Jazz i parken”, dans i Kungsträdgården och dessutom föreställningar på helt nya scener. 

En av dessa är belägen både inom- och utomhus – i den så kallade Förbindelsehallen i Slakthusområdet. Här blir det ”Varité Fux” med underrubriken ”Stockholms största och galnaste varietéshow” med Robert Fux. Föreställningen visas även i Vitabergsparken.

Observatoriekullen är en ny spelplats med vetenskap i fokus den 10 augusti. Det blir panelsamtal uppe på kullen med forskare som ska spana in i framtiden och det hela avslutas med Soppteaterns ”Aniara” med en viss Albin Flinkas i huvudrollen.