Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 12:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/reportrar-utan-gransers-pressfrihetspris-till-mexikanen-ismael-bojorquez-perea/

Kultur

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris till mexikanen Ismael Bojórquez Perea

Ismael Bojórquez Perea är årets mottagare av Reportrar utan gränser Sveriges pressfrihetspris. Foto: Adam Daver

Mexikanen Ismael Bojórquez Perea är chefredaktör i ett av världens farligaste länder för journalister. 

Samtidigt som han är i Sverige för att ta emot Reportrar utan gränsers pressfrihetspris möts han av beskedet att ännu en kollega har mördats.

– Det här kommer att fortsätta så länge mördarna inte straffas, säger Ismael Bojórquez Perea till DN.

Rätta artikel

Det är den internationella pressfrihetsdagen. Men för journalistiken i Mexiko är det ytterligare en svart dag.  

I natt, svensk tid, kom beskedet att ännu en journalist, Telésforo Santiago Enríquez, mördats. Han blev skjuten i ett bakhåll, rapporterar mexikanska medier. 

Ismael Bojórquez Perea, som är i Sverige för att ta emot Reportrar utan gränsers pressfrihetspris, är omskakad av beskedet när DN träffar honom.

– Han var grundare av en lokalradiostation i delstaten Oaxaca, och samtidigt en försvarare av mänskliga rättigheter och av ursprungsbefolkningen. Vi vet inte mycket ännu, bara att han blev skjuten, berättar Ismael Bojórquez Perea.

– Det är väldigt sorgligt att det händer just i dag, och det visar hur allvarlig situationen är. Priset blir därför viktigt. Inte bara för mig personligen utan för alla journalister i Mexiko.

Ismael Bojórquez Perea arbetar i ett av världens farligaste länder för journalister. De senaste fem åren har 39 journalister mördats i landet, mer än i något annat land i världen. Han arbetar också i en av landets farligaste regioner, Sinaloa. I delstaten, belägen i nordvästra delen av landet, har narkotikahandel och organiserad brottslighet satt djupa spår i hela samhället.

I staden Culiacán var Ismael Bojórquez Perea för sexton år sedan med och grundade veckotidningen Ríodoce. Trots hot, övervakning och påtryckningar har man bestämt sig för att fortsätta bevaka den fråga som mer än något annan präglar omgivningen.

– Det går inte att driva en tidning i en delstad som Sinaloa utan att bevaka narkotikahandeln. Den finns överallt: i ekonomin, politiken, allmänna valen, kulturen och på universiteten. Du kan bestämma dig för att undersöka kyrkan, men det kommer ändå att leda dig till narkotikahandeln, säger Ismael Bojórquez Perea.

På långt håll såg det ut som en äldre person som ramlat men när jag kom närmare insåg jag att det var Javier.

Våldet har även drabbat Ríodoce. För två år sedan mördades den prisade journalisten Javier Valdéz, medgrundare till veckotidningen och nära vän till Ismael Bojórquez Perea. Journalisten blev skjuten med tretton skott.

– Det förändrade livet, säger Ismael Bojórquez Perea.

– Vi var tillsammans den dagen och hade ett möte på kontoret. Jag lämnade, åkte till banken, och när jag kom tillbaka såg jag en person ligga på gatan, två kvarter från kontoret. På långt håll såg det ut som en äldre person som ramlat men när jag kom närmare insåg jag att det var Javier.

Mordet påverkade på flera sätt, menar Ismael Bojórquez Perea. Man har bestämt sig att fortsätta ge ut tidningen: inte en enda utgåva har uteblivit. Samtidigt försöker man bidra till att de skyldiga blir dömda.

Ismael Bojórquez Perea är chefredaktör på veckotidningen Ríodoce i den mexikanska staden Culiacán. Foto: Adam Daver

Två personer har gripits för mordet. Men Ismael Bojórquez Perea har en nyhet han drömmer om att publicera: avslöjandet om vem som organiserade mordet.

– Våldet mot journalister har mycket att göra med den organiserade brottsligheten, men beror också på samröret mellan den organiserade brottsligheten och myndigheter, på lokal, regional och federal nivå. Polisen och militären är ofta inblandad, och det skapar en situation med straffrihet. Det här kommer att fortsätta så länge mördarna inte straffas, säger Ismael Bojórquez Perea.

De åtgärder som i början av 2010-talet initierades på statlig nivå för att stärka utredningarna av brott mot journalister har inte gett önskat resultat, menar han.

– Förra året fick vi en vänsterregering, som många hoppades skulle innebära förändringar. Men kanske har vi hoppats för mycket på att det också skulle ske snabbt. Ingenting har förändrats ännu, bara de fem senaste månaderna har nio journalister mördats.

Linjerna är svåra att förhålla sig till och ibland måste man passera dem. Och rädslan får inte ta över.

Ismael Bojórquez Perea har en stor familj. Fru, barn och barnbarn. Att fortsätta med arbetet innebär att han måste leva med rädslan, men också lära sig att hantera den.

– Efter mordet på Javier har vi dragit upp nya linjer för arbetet. Vi ska inte utsätta oss för onödiga risker. Men linjerna är svåra att förhålla sig till och ibland måste man passera dem. Och rädslan får inte ta över, säger han.

Varför fortsätter du?

– Vi har löften och ansvar. När vi startade tidningen gav vi ett löfte till lokalbefolkningen, som gett oss ett starkt stöd. Och mordet på Javier gav oss också ett nytt ansvar. Vi måste också fortsätta för hans skull.