Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/resa-till-natets-hemliga-hjarta/

KULTUR

Resa till nätets hemliga hjärta

Bild 1 av 5 Som första tidning i världen fick DN följa med nyckelbärarna in i nätets allra heligaste. Med jämna mellanrum utförs här en ceremoni som säkerställer att internet inte går sönder.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 5 Beväpnade vakter, fem låsta dörrar och en ögonskanner måste passeras på väg in till nyckelceremonin. I samma anläggning tros CIA, FBI och amerikanska riskbanken ha datorutrustning.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 5 Tre nyckelbärares säkerhetskort behövs för att genomföra ceremonin.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 5 På Virginias landsbygd, en timme från Washington DC, ligger det hårdbevakade datacentret.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 5 Datorn som används vid ceremonin har varken hårddisk eller trådlöst nätverk – allt för att ingen ska kunna påverka dess innehåll. Dessutom förvaras all utrustning i förslutna och signerade bevispåsar av samma typ som hos polisen.
Foto: Beatrice Lundborg

I en byggnad utanför Washington DC finns en toppsäker stålbur med internets mest bevakade hemlighet. Sju utvalda nyckelbärare kan öppna dörrarna. En av dem är svenska Anne-Marie Eklund Löwinder. Författarna Linus Larsson och Daniel Goldberg fick följa med in i nätets hemligaste rum.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in