Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Restriktioner på Youtube filtrerar bort hbtq-videor

Foto: Maja Suslin/TT

Vissa videoklipp med hbtq-tema filtreras bort på YouTube när inställningen ”begränsat läge” är aktiverad. Det har fått stor uppmärksamhet, inte minst bland hbtq-personer.

”Med ett klick har Youtubes begränsade läge gjort att jag verkar straight”, skriver Melanie Murphy, vars Youtube-kanal har nästan en halv miljon prenumeranter, på Twitter.

Det är med inställningen ”begränsat läge” som vissa videoklipp filtreras bort på videoplattformen. Brittiska Rowan Ellis, en användare med över 22.000 prenumeranter, har i en video påtalat vad som händer när inställningen är aktiverad. I videon säger hon att 40 av hennes videoklipp filtreras bort.

”Begränsat läge” är inte en standardinställning, utan måste aktivt klickas i av användaren. Inställningen ska dölja ”potentiellt olämpligt innehåll”. Enligt Google, som äger Youtube, identifieras sådant innehåll genom ”flaggning, åldersrestriktioner och andra signaler”, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Youtube har tidigare liknat filtret med en inställning för föräldrakontroll, och menat att den inte är hundraprocentig i sin exakthet, skriver tidningen vidare.

Inställningen är inte ny, men Rowan Ellis menar att man bara börjat förstå vidden av dess påverkan.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att titta på varför hbtq-innehåll har blivit ansett som olämpligt. Det här är något som går långt bortom ett misstag som YouTube kan ha begått, som de kommer att uppmärksamma och fixa senare, säger hon i videon.

På Twitter har upprördheten varit stor. Under hashtaggen #YouTubePartyIsOver fortsätter tweets om ämnet att postas.

Under söndagen uttalade sig Youtube om frågan:

”Vi är så stolta över att representera hbtq+-röster på vår plattform – de är en viktig del av vad Youtube är. Intentionen med ”begränsat läge” är att filtrera bort moget innehåll för den lilla mängd användare som vill ha en mer limiterad upplevelse. Hbtq+-videor är tillgängliga i begränsat läge, men videor som diskuterar mer känsliga frågor kanske inte är det. Vi beklagar den eventuella förvirring som detta kan ha skapat och utreder era frågor. Vi uppskattar er feedback och passion för att göra Youtube till ett inkluderande, mångfaldigt och livfullt community.”

Hbtq+ är en förkortning som står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner. Pluset läggs till för att göra begreppet mer inkluderande.

Men frågor om huruvida hbtq-innehåll per definition klassas som ”känsligt” har väckts, eftersom filtreringen av videoklipp verkar vara inkonsekvent. Det är också oklart exakt hur filtret fungerar.

Vissa användare hävdar att det främst är videor där det är uppenbart att man talar om hbtq-relationer som filtreras bort.

”Med ett klick har Youtubes begränsade läge gjort att jag verkar straight.”, skriver Melanie Murphy, vars Youtube-kanal har nästan en halv miljon prenumeranter, på Twitter.

En talesperson för videoplattformen säger i ett uttalande till The Guardian att vissa videor ”som handlar om ämnen som hälsa, politik och sexualitet kanske inte syns” i det begränsade läget, som är en ”valbar inställning som endast ett fåtal användare använder”.

Ett snabbt test visar också att flera videoklipp försvinner när det begränsade läget är påslaget.

Användaren NeonFionas spellista ”lgbt+, Feminism and Politics” (hbtq+, Feminism och Politik) försvinner helt i det begränsade läget, tillsammans med två andra spellistor.

Tyler Oakley, en användare med över 8 miljoner prenumeranter, har också uttalat sig på Twitter. Hans videoklipp ”8 Black lgbtq+ Trailblazers Who Inspire Me” (Åtta svarta hbtq+-banbrytare som inspirerar mig) hittas inte heller vid en sökning i det begränsade läget. I stället syns texten ”Vissa resultat har tagits bort eftersom Begränsat läge är aktiverat” när sökningen är gjord.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.