Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Revolutionera världen och publicera din egen fotobok

Prioredaktören tipsar. Roliga teknikprylar till jul, ett regn värre än dagens och jubilerande fotoboksinitiativ. Det handlar dagens lästips om - exklusivt utvalt från världens nyhetssajter.

Roliga teknikprylar under granen
Årets julklapp i Sverige blev robotdammsugaren. Valet blev kritiserat av hjälporganisationer som menade att en bättre julklapp i år vore att skänka pengar till välgörenhet. Och det är svårt att argumentera för att det skulle vara moraliskt försvarbart att köpa prylar till någon som redan har det bra i stället för att skänka pengar till en flyktingorganisation.

Men tyvärr så fungerar inte världen så. Den svenska julhandeln beräknas i stället att slå rekord. Kanske behöver vi just i år få fira tillsammans och skämma bort våra närmaste. Och det ena måste inte utesluta det andra: Skänk pengar till behövande OCH presenter till dina kära.

Så vad ska en ge?

Ingen aning, men jag älskar att läsa tidningarnas tips - även om de ofta innehåller alldeles för dyra förslag så är det roligt och inspirerande och för mig som inte hänger med i olika pryltester ges en bra genomgång av ett kvalificerat urval. I dag fastnade jag för Wall Street Journals genomgång av årets bästa teknikprylar.

Vad sägs om en Bluetooth-högtalare som lyser som en lavalampa, en kamera att sätta fast på din Iphone eller en liten Star Wars-robot för ditt hem - något som förmodligen kommer impa på både unga och gamla barn. Dyrt. Men kul att drömma om.

Jämför regn innan du gnäller
Grått och vått. Denna onsdag bjuder på typiskt svenskt novemberväder. Men det är faktiskt ingenting mot hur det sett ut i Quatars huvudstad Doha i dag. Under åtta timmar har regnet som fallit kommit upp i en mängd motsvarande vad som normalt faller under ett år. Kolla in bilderna på Al Jazeera.

Publicera själv! Var glad!
I fem år har förtruppen för gräsrotsrörelsen som publicerar fotoböcker själva funnits: Self Publish, Be happy. Enligt dem själva så har deras existens inneburit en ekonomisk och kulturell revolution i fotoboksvärlden. The Guardian skriver om jubileet i en artikel som uppmärksammar flera av de intressanta och nytänkande fotoböcker som publicerats genom åren. Och vem blir inte nyfiken av titlar som: "Gomorrah Girl", "Lose Weight! Get Laid! Find God!", "Will They Sing Like Raindrops Or Leave Me Thirsty" eller lite fräcka "Getting to Know My Husband's Cock"?

Böckerna trycks vanligen i små upplagor, vilket har gjort att priserna trissas upp för de mest populära - till exempel har priset på fotoboken "Afronauts" av Christina de Middel om Zambias kortlivade rymdprogram passerat 1000 pund (motsvarande över 13 000 kronor).

Trevlig läsning!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.