Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Ricky Gervais hyllar ”Bron”

Komikern och manusförfattaren Ricky Gervais ger högsta betyg till ”Bron”.
Komikern och manusförfattaren Ricky Gervais ger högsta betyg till ”Bron”. Foto: Joel Ryan/AP

Ricky Gervais såg den dansk-svenska kriminalserien och föll pladask. ”Det vackraste, mest innovativa och fängslande dramat på tv” skriver den brittiske komikern på Twitter.

SVT:s succéserie har uppmärksammats världen över. Nu instämmer Ricky Gervais i hyllningskören. På Twitter uppmärksammar han den dansk-svenska originalserien:

”Självklart menar jag den ursprungliga versionen av ”Bron”. Skandinavien regerar världen just nu i dramaserier”, twittrar han.

I ett annat inlägg på Twitter tar komikern upp andra tv-succéer från Norden.

”'Brottet', 'Bron', 'Trapped'... Varför kan inte vi göra drama som dessa? Så intressant, annorlunda och modigt”, twittrar han.

Gervais tar också upp den danska dramafilmen ”Festen” – en film han influerades av under skapandet av tv-serien ”The office”.

”Jag var mycket influerad av tempot och naturalismen i 'Festen' när jag gjorde 'The office'. Kanske skapade jag en skandinavisk komedi av misstag?”

Kriminalserien hade premiär på SVT 2011 och har sålts till 160 länder. 2013 hade den amerikanska versionen ”The bridge” premiär i USA. SVT har hittills sänt tre säsonger.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.