Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Riksrevisionen pressade ­polisen att ta betalt

Det är efter kritik från Riksrevisionen som Rikspolisstyrelsen nu infört hårdare riktlinjer för hur man ska ta betalt vid musik­festivaler och idrottsevenemang där extra polisinsatser behövs.

Den 5 november var det tänkt att dansfestivalen Majestiq 12 skulle äga rum i Norrköping. Ett par tusen biljetter var sålda och dj:s engagerade från olika platser i Europa. Inför detta evenemang presenterade polisen i Östergötland ett krav på 708 400 kronor för de 77 utkommenderade poliser som i tio timmar skulle bevaka dansfestivalen. Polisen var tänkt att komplettera de 30 ordningsvakter som arrangörerna redan hyrt in. Polisen motiverade den stora styrkan med att man räknade med drogproblem och stök eftersom man i fjol grep 65 personer i samband med dansfestivalen.

Men arrangörerna vägrade att acceptera, eftersom man inte hade råd. Resultatet var att dansfestivalen nu ställts in och alla sålda biljetter återinlöses nu.

Polisen i Östergötland är nu JO-anmäld med motiveringen att andra festivaler, till exempel Peace and Love i Borlänge, med 50 000 besökare, bara fick betala 100 000 för polisens insatser.

Förklaringen till att polisen i Östergötland kräver betalt för varenda timme de ägnar åt Majestiq 12 är de nya riktlinjer som Rikspolisstyrelsen gick ut med i somras efter kritik från Riksrevisionen. I en revisionspromemoria påpekades bland annat att ”polisen bör vidta lämpliga åtgärder för att få en så effektivt och korrekt redovisad avgiftsverksamhet som möjligt. För att komma till rätta med bristerna är det viktigt att tidsredovisningen förbättras.”

– Så sent som förra veckan hade vi en konferens som visade att en del polismyndigheter har tagit ut fulla avgifter och andra inga avgifter alls. Vi har därför gått ut med rekommendationer om hur ersättningen vid polisbevakningen ska se ut, säger Lars Tonneman, sektionschef på polisrättssektionen vid Rikspolisstyrelsen.

I lagen står tydligt att ”den som i vinstsyfte anordnar en allmän sammankomst åläggs en motsvarande ersättningsskyldighet”. Men att denna skyldighet inte gäller ideella föreningar.

I veckan förklarade Carin Götblad, polismästare i Stockholm, att alla idrottsklubbar som bedrivs som aktiebolag (AIK, Djurgården och Hammarby) från och med den 14 november (med en rabatt under en övergångsperiod) ska få betala hela notan för polisbevakningen av deras matcher. Priset är 920 kronor i timmen per polis. Vid så kallade högriskmatcher kan det vara aktuellt med att närmare 300 poliser kallas in.

I Stockholm har kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) reagerat starkt på polisens nya linje:

– Polisens tillämpning av ordningslagens skrivning mot vissa idrottsklubbar riskerar även att hota många festivaler och kulturaktiviteter. Det är en oroväckande utveckling som ger polisen rätt att avgöra ödet för ett evenemang, säger hon.

Hon anser att att ordningslagen måste förtydligas.

– Ett ersättningssystem till polisen i samband med evenemang kräver att ordningslagen förtydligas. Till det är gjort bör polisen inte ta betalt för sina tjänster.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.