Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 23:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/riksteatern-anstaller-intimitetscoach/

Kultur

Riksteatern anställer intimitetscoach

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Riksteatern inleder, som första teater i Sverige, ett samarbete med en intimitetskoordinator som ska övervaka scener som är sexuella eller intima på andra sätt, rapporterar Sveriges Radio.

TT Text

– Det kan vara allt från nakenhet, simulerad sex eller en kyss, eller att någon ska sitta i en annan persons knä på ett sätt som man kanske inte normalt sitter, säger intimitetskoordinatorn Malin B Erikson, som ska arbeta med Riksteatern, till radion.

I kölvattnet av metoo har övervakning av intima scener blivit allt vanligare, bland annat i England och i USA, och flera stora produktionsbolag har det inskrivet i sin policy, enligt Malin B Erikson.

Rollen är att likna vid en stuntkoordinator eller koreograf, fast med specialinriktning på just intima scener, säger hon.

– Man går in i fysiska moment, steg för steg för steg, sedan emotionella moment och slutligen texten. Där i har vi också det vi kallar för samtycke. Man kommer överens om "var kan jag röra dig" och "var kan jag bli berörd", säger hon till Kulturnytt.