Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ris och ros – årets julvärdar väckte reaktioner

Other: Jonas Ekstrˆmer/TT

Julvärdarna Lotta Lundgren och Erik Haag lotsade tittarna genom årets julaftonssändning i SVT. De förinspelade inslagen – och det dubbla värdskapet – har fått både ris och ros.

Inför årets julafton på SVT blev det känt att den mångåriga traditionen att direktsända julvärden frångås. I stället visades ett förinspelat program med ”Historieätarna”-profilerna Erik Haag och Lotta Lundgren som julvärdar.

Beslutet gav upphov till kritik på förhand av tittare som sade sig kanske välja TV4:s julfirande i år i stället – eller TV3 där ingen mindre än julvärdsveteranen Arne Weise dök upp i rutan.

På sociala medier är meningarna delade. Vissa hyllar SVT-upplägget medan andra tycker det är fel att bryta mot traditionen med direktsändning – och dessutom ha två värdar i stället för en.

Expressens krönikör Anders Björkman tycker att årets sändning inte bara kändes inspelad, utan också som en repris.

”SVT kunde förstås spolat Erik & Lotta. Och framför allt de här tjatiga mathistorielektionerna, som numera är så slitna att de känns som repriser”, skriver han.

Att årets julvärdar har väckt många reaktioner är något som SVT säger sig respektera och förstå.

– Det är alltid känsligt att ändra i det som är traditioner och sådant ska man göra varsamt. Men man måste också kunna utveckla och prova nya saker. I år provar vi det här upplägget. Det är inte tanken att vi ska ha samma upplägg varje år, säger Lena Glaser, programdirektör på SVT, till Aftonbladet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.