Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/risken-for-manipulation-av-stromningar-kan-forandra-digilistan-i-p3/

Musik

Risken för manipulation av strömningar kan förändra ”Digilistan i P3”

Foto: Jessica Gow/TT

Problemet med köpta eller fejkade strömningar riskerar att påverka vilka låtar och artister som tar plats på musikens topplistor. Nu kan det leda till att radioprogrammet ”Digilistan i P3” görs om, rapporterar Kulturnytt i P4. 

DN har de senaste veckorna kartlagt marknaden för manipulation av strömningssiffror på musikplattformar som Spotify. Genom enkla sökningar på nätet går det att hitta tjänster som hävdar att de kan öka antalet strömningar på specifika låtar och följare för enskilda artister. Handeln sker öppet men det är en marknad som kallats för ”dopning” och branschorganisationen Ifpi har argumenterat för att sajterna bör stängas ned.

Den senaste tiden har frågan om manipulation av siffrorna diskuterats intensivt i musikbranschen. Anklagelser har även riktats mot artisterna Justin Bieber och French Montana som har påståtts stå bakom olika typer av påverkansförsök. Det finns dock inga bekräftade uppgifter på hur stor problematiken är. Både forskare och representanter i musikbranschen har efterlyst att strömningsplattformarna ska redovisa mer fakta om hur pass tillförlitliga deras siffror är.

Ifpi gör den svenska topplistan för musik och får rapportering av detaljerad konsumtionsdata från flera strömningstjänster om hur ofta låtar har strömmats i Sverige. Organisationens vd Ludvig Werner sa nyligen i en DN-intervju att man har rensat inkommande statistik för strömningar eftersom den bedömts vara orimlig. Han menade då att problemet med manipulerade siffror inte är så pass utbrett ”som vissa vill påst唂 men sa även att metoderna blir mer och mer raffinerade.

Ludvig Werner förde samtidigt fram att en möjlig fråga inför framtiden är huruvida man bör konstruera topplistorna på ett annat sätt, för att på så sätt minska effekten av manipulation. Och nu rapporterar Kulturnytt i P4 att programmet ”Digilistan i P3”, vars topplista bygger på konsumtionen genom nedladdad och strömmad musik i Sverige, kan komma att göras om.

– Det är inte en fråga om att vi kommer att ta bort Digilistan, men däremot kanske vi gör om underlaget för vad listan bygger på för siffror, säger Anna Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges Radio, och påpekar att det i grunden handlar om en förtroendefråga.

– Det är en överenskommelse mellan oss och Ifpi att vi ska ha det här som underlag. Det är självklart att vi behöver prata med dem och Spotify eftersom vi behöver förstå vad det är för siffror vi bygger våra program på.

Läs mer:

Fejkartistens låtar borta från Spotify efter DN:s granskning

Göran Linds Spotifykonto kapades – fejkartist fick tusentals spelningar

Justin Bieber uppmanade fans att manipulera lyssningar