Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/rob-halford-har-svart-att-hitta-en-rimlig-ton-i-julfirandet/

Skivrecensioner

Rob Halford har svårt att hitta en rimlig ton i julfirandet

Rob Halford samlar familjen till julmetal. Foto: Sam Erickson

När Rob Halford för andra gången ger ut en julskiva har han familjen runt sig, snarare än Judas Priest, och visar hur svårt det kan vara att kombinera hårdrock med julstämning.

Vid sidan av alla år i Judas Priest har Rob Halford haft flera andra band, men vid sextioåtta års ålder är det här faktiskt hans första soloalbum. Dock inte första julskivan, en sådan kom redan 2009, och till denna uppföljare ska bandnamnet Family & Friends tas bokstavligt – i stället för sina vanliga kumpaner backas han av bland annat sin bror, syster och systerson. Med viss åtföljande doft av b-version, även om julen är en familjehögtid.

Samtidigt är det knappast lätt att kombinera rollen som åldrad ”metal god” med traditionella julsånger eller hitta en rimlig ton i de nyskrivna munterheterna. ”Deck the halls” låter nu närmast som en hårdrockparodi med någon som försöker vara tuff till rytande fala-lala-kör, medan egna ”Morning star” (en blinkning till Judas Priests ”Evening star”) kunde vara en mysballad av Smokie. 

Bästa spår: ”God rest ye merry gentlemen”

 

Läs fler musikrecensioner av Nils Hansson, till exempel om The Whos första nya album på tretton år.