Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/robyn-klimatstrejkar-i-stockholm/

Kultur

Robyn klimatstrejkar med uppträdande på Medborgarplatsen: ”Betyder mycket”

Robyn Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artisten Robyn uppträder på Medborgarplatsen i Stockholm i samband med fredagens globala klimatstrejk. Därefter deltar sångerskan i strejken tillsammans med de andra aktörerna.

– Det känns jättefint att en sådan inflytelserik person ställer sig bakom rörelsen, säger Mina Pohankova på Fridays for future.

På fredag planeras ytterligare en global klimatstrejk, dit de tidigare strejkande ungdomarna bjudit in vuxna att delta. En av deltagarna är världsstjärnan Robyn, som kommer till Medborgarplatsen i Stockholm för att uppträda.

– Hon gör det helt utan ersättning, på grund av sitt engagemang för klimatet, säger Mina Pohankova, organisatör på Fridays for future.

Organisationen Fridays for future startades i samband med Greta Thunbergs klimatstrejk och har nått stora framgångar över hela världen. Arrangöreren räknar med stor uppslutning under fredagens aktion, som avslutar den veckolånga strejken Global week for future.

– Förra fredagen var vi runt 10.000 personer i Stockholm. Vi förväntar oss att det här blir mycket större, när också fackföreningar och företag kommer att delta.

Robyn kommer, förutom att sjunga, även att hålla ett tal där hon berättar vad klimatfrågan betyder för henne. Därefter kommer hon delta i strejken tillsammans med de andra. Även artisten Oscar Stembridge kommer att uppträda.

– Det är viktigt att artisterna står för samma värden som de som kommer till strejken. Vi vet att det betyder väldigt mycket för de som strejkar att se en idol stå bakom frågan, säger Mina Pohankova.

Hur känns det att en så stor artist som Robyn kommer delta i strejken?

– Det känns jättefint att en sådan inflytelserik person ställer sig bakom rörelsen. Vi behöver verkligen alla med i frågan för att komma dit vi vill.