Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Rock-Boris är död

Boris Lindqvist, Rock-Boris.
Boris Lindqvist, Rock-Boris. Other: RT / IBL Bildbyrå

En av Sveriges tidiga rockstjärnor, Rock-Boris, är död. Han var med och slogs om titeln Sveriges rockkung på slutet av 1950-talet.

Förra månaden var det femtioårsjubileum för hans kanske mest spridda låt. Det var Boris Lindqvist som med The Telstars sjöng ”Håll dig till höger, Svensson”, låten som hösten 1967 ackompanjerade den svenska högertrafikomläggningen. Korad efter en tävling, som så ofta på den tiden, och en veritabel landsplåga.

Då var han redan etablerad som Rock-Boris, ända sen det sena 50-tal då han tävlade med Rock-Ragge och Little Gerhard om titeln Sveriges rockkung, när rocken var alldeles ny. De skivinspelningar som då gjordes kan te sig valhänta i efterhand, men tonårsidoler blev artisterna snabbt ändå.

Under 60-talet utvidgade han repertoaren med både jazz och schlager och hade även en pophit med ”En liten snobb” – en försvenskning av The Kinks ”Dedicated follower of fashion” (även den med The Telstars). På 70-talet sjöng han i Boris and the Beatmakers och ingick i den skojfriska retrogruppen Rockfolket. På senare år blev det mer jazz, i bland annat egna bandet Boris Jazz ’n’ Roll Band. Efter millennieskiftet pensionerade han sig och flyttade till Cypern, men fortsatte att framträda då och då. Han blev 76 år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.